Drømme er en underlig vare. Jo mere, du sælger af den, des mere kommer der på lager. Og de er gratis. Paradokserne tårner sig op og giver leverandøren grå hår i hovedet. For hvordan tjener man penge på en vare, du hverken kan tage patent på eller producere?
Svaret er lige så gammelt som prostitution. Man klistrer dem på noget håndgribeligt, som man også kan klæbe et prisskilt på. Og det er præcis, hvad Mercedes-Benz har gjort med X-Klasse.
Ikke helt tilfældigt
Det håndgribelige produkt er, som det vil være de fleste af vores indsigtsfulde læsere bekendt, Nissan Navara, som Mercedes har købt sig til, inden de sendte den til drømmeland, hvor den har fået et skud af alt det, tyskerne er kendt for. Lækkerier, komfort og udstyr i særklasse.
Da de for et par år siden offentliggjorde aftalen med Nissan, og vi gættede os til, at det nok ikke var helt tilfældigt timing, at Nissan pludseligt begyndte at lave en komfortabel multilink bagaksel til Double Cab-versionen, var vi mange, der gloede på hinanden og spurgte, hvorfor i alverden det skulle vare så længe at klaske et stjerne-logo på apparatet.
Drys af luksus
Svaret kan du se på billederne. Kabinen er bygget helt om, så der står Mercedes-E-Klasse ud over det hele med de karakteristiske luftdyser og et drys af stjerne-luksus nænsomt fordelt ud over hele kareten.
En noget større akselafstand på 162 cm har gjort det muligt at udbygge kabinen lidt i forhold til Nissan Navara og Renault Alaskan, som i forvejen er baseret på samme model.
Højere niveau
Så da tyskerne til en skov af blafrende øjenbryn fik os alle sammen til at tvivle på omfanget af, at de ville gøre den til en rigtig Mercedes-Benz ud af Navara, mente de det. I stedet kan de se på anerkendende nik og beundrende blikke.
For X-Klasse er andet og mere. Den er et seriøst forsøg på at løfte arbejderklassens one ton pickup op på et højere niveau uden for rækkevidde af både Chiles vinbønder og Portugals vejarbejdere. Det her er i sandhed premium på helt nye flasker.
Manden har ret
– X-Klassen er den første pickup med overbevisende personbilsegenskaber, siger Volker Mornhinweg, Head of Mercedes-Benz Vans. Og hertil er der kun at give manden ret.
Førnævnte multilink bagaksel har fået samme premium opgradering i Volker Mornhinwegs folks kærlige hænder, og den er én af de mest afgørende nøgler til at bygge broen mellem arbejder-pickuppen og det jagthornsklædte borgerskabs indkørsler.
Café-ræsere
Bevares; vi taler om en personbil i den tunge ende. Den er sådan omtrent i vægtklasse med mærkets mellemstore SUV’er og på trods af ombygningen stadig af en noget stivere konstruktion for at kunne formidle kræfterne til underlaget, som i dette segment per definition varierer noget mere end de café-ræsere, Mercedes ellers har på programmet.
Men det er præcis den vej, tendensen i Europas friluftsliv bevæger sig. Og nu er den nået til et punkt, hvor de mere velbeslåede også begynder at vise interesse. Og fordelen ved pickupperne er, at de kan laste selv de tungeste elge, bevæge sig over de mest uvejsomme egne af Europa og trække et læs på op til 3,5 ton.
To læderindtræk
Og indvendigt behøver hverken direktøren eller lottovinderen at undvære noget som helst. Den udbyggede kabine har Mercedes Me med Live Trafik Information og meget mere af alle de fedeste features, Mercedes præsenterer i sit helt egen tillidsvækkende kvalitets-fornemmelse.
De, som er vant til premium-oplevelsen i en Mercedes, vil øjeblikkeligt føle sig hjemme i X-Klassen. Den tilbyder ikke mindre end seks forskellige indtræk – hvoraf to er læder – og dertil kommer tre forskellige interiør-linjer og forskellige versioner af loftsbeklædningen.
Drømmenes frygt
Drømmepriserne ligger en anelse over normal vandstand i segmentet uden helt at stikke af, som man godt kunne have frygtet. De starter på 262.000 plus moms med baghjulstræk og manuelt gear. På hvide plader lægger den fra kaj omkring de 560.o00 kroner, mens en topudstyret Power med automatgear og 4MATIC starter på 360.000 plus moms.
En stor del af historien om X-Klasse tager udgangspunkt i Mercedes-Benz’ egen 3,5 V6 dieselmotor med 258 hk. Den kommer først til Danmark til næste sommer, og her skal du nok forvente et prisleje, som i højere grad tager udgangspunkt i drømmenes frygt. Men den tid den sorg. Indtil da må vi nøjes med den firecylindrede 2.3 CDI med 163 hk til de manuelle gearkasser og 190 hk til automatgear.