2019 spås af mange til at blive året, hvor de el-drevne personbiler får deres folkelige gennembrud. Nu er over 400 km på en opladning og en prislap væsentlig under 300.000 kroner blevet virkelighed.
Helt anderledes forholder det sig med varebilerne. Gennembruddet lader vente på sig. Vi ved ikke, om batteriet bliver det, der i vores nære fremtid kan gøre varebiler over en bred kam til de nul-emissionsbiler, som politikerne efterspørger.
En mosaik af drivmidler
Fremtiden kan meget vel byde på en mosaik, hvor elektricitet blander sig med biogas, brint, biobrændstoffer og nogle syntetiske brændstoffer. At fremtiden ikke er så entydig for varebiler som for personbiler skyldes, at varebilerne i sagens natur bruges og køres på en helt anden måde end personbilerne.
I de fleste varebiler kan man ikke planlægge sin kørsel længere ud i fremtiden end til den næste ordre eller leverance. I de fleste personbiler er kørslen kendt på forhånd. Der er turene til og fra arbejdet, indkøbene og badeferien sydpå.
Last sluger strøm
En varebil skal i sagens natur lastes med materialer, værktøj og gods i rå mængder. Det tager hurtigt pusten af et ethvert batteri målt efter dagens teknologi. Varebilers krav til ladetider og ladeinfrastruktur er derfor også væsensforskellig fra personbilernes.
Når alt dette er sagt, kan man så kaste et blik på de bilproducenter, der forsøger at ruste sig til en fremtid med nul-emissionsvarebiler. Vi kan sikkert vente os nogle overraskelser fra Kina og Sydkorea. Blærede Tesla kan også pludseligt give os et produkt, der kan sparke de fossile varebiler ud i glemslen.
En allround fremtidsvarebil
Fremtidsbilledet er stærkt flimrende, men nogen gør et behjertet forsøg på at tegne nogle streger. Volkswagen er en bilproducent, der gør sig umage. Måske har de brug for at betale aflad efter dieselgate, eller også gør de bare et ekstra stort nummer ud af at være fremsynede.
I hvert fald har de givet os et ganske velbeskrevet bud på den emissionsfri varebil fra 2022. Den hedder “VW ID. Buzz Cargo”. Selve konceptet er ikke nogen nyhed, men VW strækker sig langt for at tegne et billede af en allround fremtidsvarebil.
Intelligent design, stærk identitet
I VW’s univers betegner navnet “ID.” en fremtid med el-drift, autonomi og mængder af software. VW putter navnet “ID.” foran alle deres fremtidige elbil-modeller, lige som det også bliver brugt som præfix til relevant udstyr og teknologi.
VW forklarer, at “ID.” ikke er en forkortelse for noget bestemt, men en betegnelse for intelligent design, en stærk identitet og en visionær teknologi. Til august viser de husholdningsbilen “ID. Neo”. Og jo, der skal være et punktum efter ID.. For læserne vil dette utvivlsomt skabe et uklart og klodset tekstbillede, og for de skrivende vil der nok komme forvirring omkring tegnsætningen. Men det er en anden historie.
Platformen er dedikeret til el-biler
I støbeskeen er crossoveren ID. Crozz med intro i 2020, luksuslimousinen ID. Vizzion med intro i 2022 og det futuristiske rugbrød ID. Buzz, som vi så allerede i 2016. Buzz får også intro i 2022 med Cargo-versionen lige derefter – forhåbentlig.
Alle ID.-modeller vil blive bygget på en platform, der hedder MEB (Modularer ElektrifizierungsBaukasten) eller på dansk “den modulopbyggede platform til elbiler”. Det modulære er der intet nyt i, da VW allerede har bygget cirka 55 millioner biler på platformen MQB.
Fladt batteri mellem akslerne
For eksempel er den el-drevne Golf bygget på MQB. Men MQB er udviklet til biler med forbrændingsmotor og er derfor ikke en ideel platform til el-biler. MEB – derimod – er bygget udelukkende til biler med el-motor.
Det betyder blandt andet, at denne platform har et dedikeret område til batteriets placering, nemlig hele gulvet mellem akslerne. Det giver mere frihed til at skalere batteriets størrelse.
I Transporter-klassen
VW ID. Buzz Cargo er i en klasse mindre end VW e-Crafter, der allerede er introduceret. e-Crafter er næsten 6 meter lang, mens Buzz Cargo er godt 5 meter.
Buzz Cargo har en god akselafstand på 3,3 meter og et udhæng over bagakslen, der er godt 10 cm længere end på personbils-versionen. Lasteevnen er cirka 800 kg.
Kabine og kontor
Fordørene er elektriske, og skydedøren i højre side af varerummet låses automatisk op, når chaufførens smartphone sender en digital nøgle til bilen. Passagersædet har plads til to.
Det midterste sæde kan slås op, hvilket giver adgang til en arbejdsstation. Når føreren ønsker at arbejde, trykkes i nogle sekunder på rattet, som derefter forsvinder ind i instrumentbordet. Førersædet drejes derpå 15 grader til højre, så man sidder godt i forhold til sin laptop.
I en selvkørende fremtid
I en fremtid med (måske) fuld autonomi vil føreren kunne aktivere den selvkørende funktion “ID. Pilot” og få kontorarbejdet fra hånden, mens bilen ruller gennem trafikken.
VW oplyser, at Buzz Cargo kan bestilles med forskelige størrelser batterier, så pris og rækkevidde kan tilpasses virksomhedens kørselsbehov. Kører bilen f.eks. ofte mindre ture i byen, vil det være relevant med en batterikapacitet på 48 kWh.
Rækkevidde på op til 550 km
Det største batteri er i skrivende stund på 111 kWh, hvilket skulle give en rækkevidde på ca. 550 km (WLTP). Desuden er der indbygget solceller i taget, der kan forlænge den daglige køretur med op til 15 km.
Konceptbilen er udstyret med en el-motor på 150 kW (ca. 200 HK), der sikrer en topfart på ca 160 km/t. Men alt dette kan ændre sig drastisk i løbet af de tre-fire år, der vil gå, inden bilen kommer på gaden.
Forberedt til trådløs opladning
Det gælder også ladetiderne og ladekapaciteten. VW har i øvrigt forberedt Buzz Cargo til induktiv opladning. Som teknologien er lige nu, kan der lades med 11 kW.
Man parkerer blot bilen oven på en ladeplade, og når bilens kommunikations-enhed har kontakt med pladen, starter opladningen.
US-Messepremiere in Los Angeles nov 18 og hannover 18: Scott Keogh, President and CEO Volkswagen Group of America, präsentiert die vollelektrische Lieferwagen-Studie ID. Buzz CARGO