Selvkørende og førerløse biler er nogle af bilindustriens helt store udfordringer for tiden. De viser os fremtidsvisioner med bilister, der laver kontorarbejdet bag rattet, mens bilen transporterer dem til, fra og mellem jobs.
Med mindre man er på timeløn er det det rene drømmescenarium for en travl håndværker, der tilbringer mellem to og fire uger om året bag rattet.
Ridser i lakken
Men sikkerheds-problematikken er den største forhindring, der skal overvindes. Svigter den automatiske nødbremse, kan det i bedste fald koste ridser i lakken og i værste fald menneskeliv. I bedste fald kommer man så til at bruge tiden på at udfylde forsikringspapirer, og så er hele ideen med at spare tid jo ligegyldig.
Det er formentlig en af forklaringerne på, at VW har valgt at købe sig til det, der hedder trin 4 og trin 5 i branchen, hvor trin 1 er det, vi i dag kender som Lane Keeping Assist, der advarer bilisten om, at man er ved at slingre ud af vejbanen.
Kontroversiel teknologi
Trin 5 er den helt førerløse bil, som kan tilkaldes og selv finde vej gennem byen helt uden en førers indgriben.
Måske synes VW, det er klogt at holde så kontroversiel en teknologi på en armslængdes afstand, indtil den har vist sig sikker nok til at indlemme helt i deres in house udviklings-afdeling.
Kvantespring
VW har selv udviklet trin 2 og 3, som de allerede har installeret i flere af koncernens modeller. Det er systemer, der kan køre bilen helt uden førerens indgriben i længere tid ad gangen med teknologi, de selv har udviklet og patenteret.
Men skridtet til de helt førerløse biler er et kvantespring, som de nu vil købe sig til hos det nye, amerikanske firma, Aurora Innovation.
Google, Tesla og Uber
En anden forklaring er, at Aurora Innovation består af nogle af branchens bedste ingeniører. Det blev stiftet i 2016 af Chris Urmson, der stod i spidsen for Googles projekt med selvkørende biler, Drew Bagnell, der var med til at grundlægge Uber’s Advanced Technology Center og Sterling Anderson, der var chef for Teslas Autopilot-system.
Aftalen om samarbejdet blev offentliggjort på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, hvor Aurora samtidigt fortalte om en lignende men tilsyneladende knap så omfangsrig aftale med Hyundai.
Hyundai FCEV
VW vil bruge samarbejdet til at levere ‘mobilitet for alle med et tryk på en knap’ i en bred vifte af modelprogrammet, mens Hyundai foreløbigt koncentrerer sig om at implementere det i deres seneste brintbil, FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle).
– Vores vision ”Mobilitet for alle, med et tryk på en knap” betyder, at vi ønsker at tilbyde mobilitet til alle mennesker over hele verden. Det betyder også mobilitet for børn, ældre, syge og blinde. Virkelig for alle. ”Med et tryk på en knap” står for enkeltheden i betjeningen og adgangen, siger Johann Jungwirth, der er Chief Digital Officer hos Volkswagen-koncernen.
Digital intelligens
For håndværkere med interesse i varebiler på jobbet vil helt førerløs teknologi en dag betyde, at man kører til opgaven midt i byen i sin varebil, tager sit værktøj og stumper med sig og lader bilen finde en parkeringsplads, hvor den står, indtil man kalder på den igen.
– Det er vores ambition at skabe mobilitetsløsninger i form af Mobility-as-a-Service (MaaS)-tjenesteydelser, som kunderne vil benytte sig af med stor lidenskab, fordi de er tilpasset til menneskerne – med de højeste sikkerhedskrav, den bedste brugeroplevelse og digital intelligens. For mig er det en genopfindelse af mobilitet og af bilen, siger Jungwirth.
Førende team af ingeniører
Teknologierne i selvkørende køretøjer er et centralt element i fremtidens svar på privat bilisme. Og med Aurora får Volkswagen-koncernen adgang til et erfarent og på verdensplan førende team af ingeniører inden for udvikling af software og hardware til førerløse biler og mobilitetstjenesteydelser i både by og land.
Modning af sikkerheden
Dermed sætter Volkswagen-koncernen for alvor fart på udviklingen inden for dette felt. Så snart self-driving-systemet (SDS) har opnået den nødvendige modningsgrad og sikkerhedsstandard i de første byer, kan det integreres i de forskellige produktkategorier via Volkswagen-koncernens mærker.
Specialister fra Volkswagen-koncernen og Volkswagen Automotive Innovation Lab (VAIL) ved Stanford Universitet har allerede i løbet af de seneste seks måneder arbejdet tæt sammen med eksperter fra Aurora for at integrere Auroras self-driving-system i VW koncernplatforme.
Stor målestok
– Vores prioritet hos Aurora ligger i at realisere selvkørende biler – og gøre dem tilgængelige – sikkert, hurtigt og bredt. Vi ved, at vi opnår dette hurtigere ved at indgå partnerskaber med innovative bilvirksomheder som VW-koncernen, siger Chris Urmson, CEO hos Aurora Innovation.
– Dette partnerskab er et dybdegående samarbejde om anvendelsen af Auroras teknologier inden for selvkørende køretøjer. Vi kommer i fællesskab til at lancere selvkørende biler i stor målestok.