Tænk hvis man kunne smutte gennem trafikken i en rummelig og kompakt varebil med en kapacitet som i en strømlinet VW CC med en kraftfuld 170 hk TDI-motor og en gearkasse med skiftepræcision som et schweizisk kronometer. Det kan man faktisk godt. Man vælger bare en VW Caddy 2,0 TDI Edition 30.
Caddy præsenterer sig ganske vist ikke med samme elegante, som den formfuldendte coupé-model, men den leverer varen stort set ligeså effektivt som denne, når det gælder motorydelse, brændstofforbrug og som varebil leverer den tillige et højt komfort- og støjniveau.
Dét ved vi, fordi vi med kort tids mellemrum har kørt begge bilerne med den veloplagte 170 hk 2,0 TID-motor og 6-trins DSG-gearkasse med valg mellem skift med gearvælgeren i centerkonsollen eller skiftetaster bag rattet.
Imponerende kraftoverskud
Coupéen-modellen er naturligvis mere rapfodet med et ryk til 100 km/t på 8,6 sek. og en topfart på 227 km/t ligesom den med en ECE-norm på 20,8 km/l i gennemsnit og et CO2-udslip på 129 g/km distancerer sig fra en Caddy med samme motor og gearkasse, men varebilen er også besværet af dels en meget firskåren aerodynamisk profil og dels rollen som muldyr.
Men en acceleration på 12,2 sek. til 100 km/t og en topfart på 196 km/t er bestemt ikke ringe for en varebil, hvis man da i det hele taget har brug for dét. Mere interessant er nok dens normtal på 16,1 km/l og CO2-udslip på 161 g/km.
Med seriøs anvendelse af den tværliggende TDI-motors store kraftoverskud kan brændstofforbruget sænkes yderligere. Det gælder bare om at afbalancere kørselsrytmen og udnytte den særdeles smidige motors maksimale drejningsmoment. Så spiller den til gavn for driftsbudgettet.
Stor vendekreds
Bortset fra drivlinien giver det naturligvis ikke mening at sammenligne CC-modellen med varebiludgaven af Caddy, som både med hensyn til undervogn og udstyrsniveau er relativt primitiv, omend den udmærker sig ved ganske gode køreegenskaber.
Forhjulenes separate ophæng med McPherson skruefjederben og baghjulenes fiksering med en stiv aksel og bladfjedre er teknologisk lysår fra det raffinerede set-up i CC-modellen, men endda byder Caddy på en udmærket affjedringskomfort og lavt støjniveau.
Vendekredsen er dog i overkanten, så der skal manøvreres en del med rattet på steder med begrænsede pladsforhold. g det bliver ikke lettere med den lange Maxi-udgave med en akselafstand på 3006 mm og en vendekreds på 12,2 meter.
Overspringshandling
Apropos plads så er adgangsforholdene til kabinen såvel som adgangen til varerummet gennem siden og bagtil optimeret med store døråbninger og relativ lav læssehøjde. S
skillevæggen er ligesom gulvet beklædt med en skal af hård plast med fine afslutninger ved både skydedørene og de to fløjdøre bagtil, men i det inderste venstre hjørne af varerummet springer en uforståelig overspringshandling i øjnene: et uafskærmet hul mellem skillevæggen og den bageste skærmkasse. Det må kunne gøres bedre!
Til gengæld er der sørget for surringsringe både for og bag i varerummet ligesom karmene ved gulvet i døråbningerne er beskyttet med kraftig last. Caddy byder på såvel gode som mindre gode detaljer. Til den sidstnævnte kategori hører en loftshylde i kabinen. Den er dyb og smal, så den er ikke til småting, som kan blive vanskelige at få fat på, når de ligger inderst på hylden. Udsynet skråt fremefter er forsøgt tilgodeset med nogle små trekantede kikhuller i bunden af de forreste tagsprosser, men kombineret med de kraftige sidespejle er resultatet alligevel en vis begrænsning af udsynsforholdene.
Bil nok til prisen?
Førerpladsen er indrettet med en god fornemmelse for ergonomi og komfort. Sædet kan højdereguleres og rattet kan indstilles i passende vinkel og afstand, så de fleste bør kunne finde en tilfredstillende kørestilling. Bagdørenes ruder er forsynet med varmetråde og viskere, hvilket tillige med de store el-drevne og ditto opvarmede sidespejle bidrager til at lette udsynet og orienteringen bagud.
Er den muskuløse Caddy med staffering i sort højglanslakering et alternativ til en mere personbilpræget MPV-type?
Det afhænger af transportbehovet og kravet til komfort og profilering, men til blandet erhverv- og privat anvendelse med høj prioritering af rummelighed, er den i spil. Om den også er det i forhold til prisen og udstyrsniveauet, er en anden sag.
Testbilen i profil
Mærke & model: VW Caddy Van 2.0 TDI 143.425 kr. ekskl. moms – 258.546 kr. inkl. afgift/moms
Udstyrsversion: Edition 30
Alternativer: Flere motor-, karrosseri- og udstyrsvarianter til priser fra 134.034 kr. incl. afgift/moms og op
Konstruktion & design: Lukket kassevogn med uafhængige hjulophæng for/stiv aksel bag, 2-sædet kabine, skillevæg med to ruder, skydedør højre side, fløjdøre bagtil og varerum med plastbelagt gulv, to airbags, ESP, ABS, ASR, EDS og MSR, 17-tommer hjul
Motor & transmission: 4-cyl., 2,0 liter, turboladet dieselmotor/partikelfilter 179 hk/350 Nm v. 4.200/1.750 o/m, 6-trins DSG-gearkasse, forhjulstræk
Præstationer: 0-100 km/t 12,2 sek, topfart 196 km/t , gnsn. ydelse 16,1 km/l (ECE), CO2-udslip 161 g/km, rækkevidde 966 km efter normtal (60 liter tank)
Mål, vægte & trækevne: Længde, bredde højde 4406/1794/1823 mm, akselafstand 2681 mm, vendekreds 11,1 m, varerum 3,2 kbm, max. godslængde 1781 mm, max. godsbredde 1552 mm,
max. godshøjde 1244 mm, max. bredde mellem hjulkasser 1172 mm, max. læssehøjde 576 mm,
egenvægt 1.464-1.654 kg , totalvægt 2.194 kg, lasteevne 540 kg, total vogntogsvægt 3.694 kg , påhængsvægt m/u bremser 1.500/720 kg
Garanti & service: Mekanisk garanti 2 år, lakgaranti 3 år, garanti mod gennemtæring 12 år, serviceinterval 15.000-30.000 km, 12 mdr.-24 mdr., serviceaftale mulig
Konkurrenter: Citroën Jumpy, Fiat Scudo & Doblo, Ford Connect, Peugeot Expert, Opel Combo, Renault Kangoo, Kia Carens, Nissan NV200, Mercedes-Benz Citan, VW Touran
Korrektion: Caddy Edition30 Van slår CC med 0,1 sek på 0-100km/t