Volkswagen er klar med en opdateret version af det, der nok må kaldes verdens mest berømte varebil. Den nye Volkswagen Transporter 6.1 er klar hos forhandlerne i uge 45 og selv om den lanceres som ny, så er Transporter 6.1 ’kun’ en opdateret version af den allerede eksisterende VW Transporter.
Alligevel er der ting, der er værd at bide mærke i. Opdateringen er nemlig især gået på de sikkerhedsmæssige og Transporter 6.1 har fået de samme sikkerhedssystemer som storebror Crafter. Det betyder, at det nu er muligt at tilkøbe en række nye systemer. Som standard får man kollisionsadvarsel. Hill start- og sidevindsassistent og man kan købe adaptiv fartpilot og andet, der øger sikkerheden.
Ved præsentationen i Amsterdam havde VW linet et væld af versioner op til testkørsel. Motorerne er mere eller mindre de samme som hidtil, det samme er dimensionerne på lad og lastrum.
Lidt for lidt træk
En varebil som Transporter 6.1 skal være et trækdyr. Desværre for VW er evnerne med påhæng ikke helt i top. De mindste motorvarianter (90 og 110 hk) har en maksimal påhængsvægt på 2.200 kg, hvilket ikke er nok for entreprenør-typerne, der slæber grus og gravemaskiner. Vælger man større motor (150 eller 204 hk) kan man spænde 2.500 kg bagpå. Det hjælper, men er ikke overvældende meget i det segment.
Hører man i stedet til dem, der fragter gods eller er håndværker og har lange brædder og rør med i vogne, så er der godt nyt. En nyhed (i Volkswagen Transporter) er at man kan få forlænget lastrummet i kassebilerne ind under sæderne i kabinen. En feature, der muliggør transport af længere gods.
Opsigtsvækkende nyt i kabinen
Der er også ændringer i kabinen. Mest opsigtsvækkende er de, at VW tilbyder et digitalt cockpit, der ligner det man ser i koncernens personbiler. Det koster ekstra og de fleste vil nok tage sig til takke med gammeldags instrumenter og de forbedrede muligheder med infotainment-systemet.
Sæderne er komfortable og faste og førersædet er opret. Det passer mig fint – andre vil måske hellere sidde tilbagelænet. Rattet kan justeres i alle retninger og det gør det lettere at finde sig til rette.
Aflæggepladsen er og der er LED-lys i kabine og varerum.
Styr dine biler hjemmefra
Digitaliseringen fører også andre ting med sig. ‘We Connect Fleet’ er en flådestyringsservice, som VW tilbyder. Ikke kun i Transporter. Systemet givermulighed for at styre en flåde af biler. Fra app og computer kan man føre kørebog, holde øje med brændstofforbrug og læge ruter, samt se om biler skal til service eller på værksted. Alt sammen i effektivitetens navn.
Letkørt budbil
Under præsentationen kørte vi både den mindste 90 hk og 110 hk. Den sidste har rigelige kræfter til kørsel både i by og på motorvej. Vi testede den både med og uden last (500 kg) og den gjorde et godt stykke arbejde. Den mindre motor klarer sig. Den overbeviser ikke, men kørslen er ubesværet og begge er letkørte. Om den mindste motor vil klare men trailer på 2.200 kg med bravour tvivler jeg på, så skal du køre meget med meget på krogen, så skal du tænke større end den.
Den mindste motor fås med 5-trin og de større med 6. Og så er der selvfølgelig også mulighed for automatisk DSG-gearkasse, der nok vil appellere til dem, der kører by og kø-kørsel. Den fungerer rigtig godt, især sammen med adaptiv fartpilot. Priserne bliver fra godt 174.000 kr ex moms og opad.
Alt i alt er det første indtryk af Volkswagen Transporter 6.1 godt. Opdateringen af instrumenteringen god, sikkerheden er opgraderet til et højt niveau og på falderebet af modellens levetid er 6.1 et godt bud sin klasse af varebiler.
Næste år kommer en elektrisk version og når 6.1 skal afløses bliver det af en helt ny Transporter. Den får nok nummer 7.