Med formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt, SF, og den socialdemokratiske trafikordfører Rasmus Prehn i spidsen kan der måske skaffes et politisk flertal for kørsel på vinterdæk om vinteren. Det vil tiden vise.
Begge har givet udtryk for en positiv indstilling til vinterdæk af hensyn til afvikling af vintertrafikken i almindelighed og trafiksikkerheden i særdeleshed.
Det eneste rigtige
I forbindelse med efterårets trafikkontrol og dækrazzia gav retsudvalgets formand sin opbakning til kørsel på vinterdæk i vinterhalvåret, og Solcialdemokraternes trafikordfører, som tidligere på året uden held forsøgte at komme igennem med et forslag om at gøre det obligatorisk at køre på vinterdæk i vinterperioden, siger i dag:
– Det er det eneste rigtige at køre på vinterdæk om vinteren. Det er bedst for trafiksikkerheden, og det medvirker også til at man ikke kører fast, siger Rasmus Prehn, som i den forbindelse understreger, at bilers bremselængde i vinterføre er kortere med vinterdæk end med sommerdæk.
Jo koldere, desto bedre
Rådet for Sikker Trafk har hidtil taget forbehold over for vinterdæk med bl.a. den begrundelse, at bilerne i perioder vil være bedre stillet med sommerdæk eller helårsdæk, når vejene er tørre. Ganske vist er der forskel på at køre på tørre og våde veje og veje dækket af sne og is, men i det nævnte forbehold tager rådet ikke højde for temperaturens indflydelse på vejens beskaffenhed og bilernes bremseevne.
– Jo lavere temperatur, desto mere vipper vægten til vinterdækkenes fordel, og det er det, der tæller, pointerer Kenneth Saust, der er formand for dækimportørernes brancheforening.
Døgnmiddeltemperatur: 8,3 grader
Ved lave plusgrader og frostgrader vil vinterdæk distancere sig positivt i forhold til andre dæktyper og stille bilisterne bedre i tilfælde af ubehagelige overraskelser på veje med ”sort is“ i døgnets koldeste timer – morgen, aften og nat. Lave plusgrader vil i denne forbindelse sige fra 7 grader og nedefter.
I 2012 var døgnmiddeltemperaturen ifølge DMI 8,3 grader og for perioden 1961-1990 var den 7,7 grader. Der skal med andre ord ikke et stort temperaturfald til, før vinterdæk giver bedre vejgreb og sikkerhed end andre dæk.
60 pct. forskel i bremselængden
Ifølge det tyske magasin ”Auto Motor und Sport“, vil bremselængden ved 80 km/t på snedækket vej ved 70 meter mod 112 meter på sommerdæk – en forskel på 60 pct. Desuden er sommerdæks svinghastighed det halve af vinterdæks og vejgrebet ved igangsætning en femtedel af det bid, som vinterdæk kan præstere. På våde og saltede veje er vinterdæk alle andre dæk overlegne ved temperaturer fra syv plusgrader og nedefter.
15-20 pct. kører på forkerte dæk
Dæktællinger foretaget af brancheforeningen har vist, at mellem 15 og 20 pct. af bilerne på de danske veje køre med forkert dækmontering i forhold til årstiden – enten med vinterdæk om sommeren eller sommerdæk om vinteren.
Ved at skifte dæk efter årstiden sikrer man sig større sikkerhed og fremkommeighed uden væsentlig merudgift eftersom man kun kan slide på ét sæt dæk ad gangen. Kørsel på vinterdæk i sommerhalvåret giver ikke blot forringede egenskaber i forhold til sommerdæk, men øger også dæksliddet og brændstofforbruget på grund af forøget friktion og varmeudvikling.
I sammenligning med sommerdæk er gummiblandingen i vinterdæk blødere for at give maksimalt greb ved lave temperaturer, mens de ved sommerhalvårets varmegrader står tilbage for sommerdæk med hårdere gummibanding og bedre vejgreb.
Se mere om dæk og vinterkørsel her:
Skal vi have påbud om vinterdæk eller hvad?
Dækbranchen har mere end én dagsorden