Som vi skrev i sidste uge, er Opel på vej med en ny Vivaro efter kun fire år på markedet. De kan jo ikke så godt fortsætte med den nuværende, som bliver bygget af Renault – den nye ejers største rival.
Så de smider Blitz-skilte på Peugeot Expert og kalder den Vivaro. Det med navnet er stort set på plads.
Fuldgyldigt medlem
Den får en let retouchering af fronten og baglygterne, men ellers er de fuldstændigt identiske. Interiøret bliver slet ikke rørt, og det samme gælder for motorprogrammet.
Opel Vivaro bliver altså budt velkommen med åbne arme, et fuldgyldigt medlemskab af banden og komplet uniform, selv om den kommer direkte fra rivalerne på den anden side af byen.
Planlægger flere biler
Men hvor den skal bygges afhænger til dels af de verserende Brexit-forhandlinger i Storbritannien. Den nuværende produceres på de to Opel/Vauxhall-fabrikker i England, og PSA planlægger endda en udvidelse af produktionen til 100.000 biler om året.
Men usikkerheden om betingelserne for englændernes udtræden af EU har fået PSA til at klappe hesten og stille lukningen af den ene af de to engelske fabrikker i bero.
Vælger selv
Hvis det bliver et bitter skilsmisse, bliver det dyrere at sende biler over kanalen og derfor vigtigere at ramme den præcise efterspørgsel med den lokale produktion.
Af samme grund sidder PSA-ledelsen helt ude på kanten af stolen og venter på, at Theresa May og den engelske regering finder ud af, om de vil have det godt eller skidt efter Brexit. Og det samme gør Opels fabriksarbejdere uden tvivl.
Boxer bliver tysk
Knap så presserende er beslutningen om storebror Opel Movano, der jo er identisk med Renault Master. Den første fælles model skal udvikles på Opels udviklingscenter i Rüsselsheim og får tidligst premiere i 2022.
Til den tid har briterne med stor sandsynlighed fået en handelsaftale på plads – Brexit-aftale eller ej.
Offroader
Inden da skal vi både have en elektrisk version af Vivaro og en ægte 4×4-variant på banen.
Sidstnævnte udvikles sideløbende med en Partner/Berlingo/Combo 4×4 af den franske offroad-specialist Dangel.
Med eller uden askebæger
Med den nye Vivaro slutter en æra, der begyndte i 2000 med den dengang nærmest revolutionerende Trafic. Det var den, der havde en bule i panden og ‘personbilslignende’ cockpit med de smarte askebægerindsatser til kopholderne i en tid, hvor det ikke længere var alle, der røg i bilerne.
4×4-versionen skal være klar til lanceringen af den nye Vivaro, som forventes til Danmark i slutningen af 2019.
Vivaro XS
Det samme gælder for en byggepladspakke og trailer-ESP, som er én af de teknologier, Opel tager med sig til PSA-samarbejdet.
Den nye Vivaro bliver tilgængelig med tre akselafstande og altså også i den helt korte XS-version på 4,60 meter.
Samtidigt får Opels kunder nu adgang til en nyttelast på op til 1.400 kg og en trailervægt på op til 2,5 ton, hvilket er en pæn forbedring i forhold til forgængeren.
Mindre døre
Til gengæld er det største varerum på 6,6 kubikmeter – inklusiv en halv kubikmeter med nedfoldet passagersæde – mod nu 8,6. Det skyldes, at PSA har droppet de høje versioner, mens Renault holder fast i valget mellem højt og lavt tag.
Skydedøren er ti centimeter smallere, og bagdøren bliver ligeledes 10 centimeter mindre i bredden, ligesom åbningerne i højden naturligvis kommer til at lide under, at PSA-modellerne alle er under 1,95 meter for at øge agiliteten i byerne.
Større interval
Vivaro får serviceintervaller på 50.000 km eller et år. Det er stadig 10.000 km kortere end for eksempel Ford Transit Custom, der med 60.000 er klassens duks.
Men det er 10.000 km bedre end de 40.000 km, Opel hidtil har tilbudt.