Vi ser teknikerne i deres servicebiler overalt på villavejene, i industriområderne og langs landevejene, hvor de holder installationer vedlige, lægger kabler, fibernet og alt muligt andet.
Inde fra varerummet, der er ombygget til mobilt værksted udfører teknikerne deres daglige arbejde – ofte til lyden af bilens motor, der i timevis holder i tomgang for at holde strøm på de batterier, der skal forsyne værktøj og udstyr med strøm. Det koster både på pengepungen og i klimaregnskabet.
Batterier til 120 biler
Servicevirksomheden Eltel Networks har 120 servicebiler kørende. Der er dog ingen af disse biler, der længere behøver at holde ret længe i tomgang. For at skåne miljøet og spare på dieselolien har de nemlig hver fået installeret en LPS – Lithium Power Supply.
Lavere vægt, kortere ladetid
LPS’en kan oplades hjemmefra og under kørslen, som vi beskrev i vores test af den sidste år.
-Ladetiden er meget kortere, og de gamle løsninger var meget tungere. De vejede omkring 90 kg. I dag vejer de omkring 30 kg, forklarer Bent Poulsen og tilføjer: -Alt i alt gør det, at vi har et lavere brændstofforbrug og et lavere CO2-udslip, hvilket er utroligt vigtigt for os som grøn virksomhed.
Sparer 308 ton CO2
-På daglig bases bruger vi en del strøm til elværktøj, som skal være klar til brug via opladere. I bilen har vi også en computer med monitor, som skal køre hele tiden. Desuden bruger vi strøm til belysning og til fiber-fremføringsapparatet, fortæller fibertekniker Denis Bartels.
Eltel Networks beregninger viser, at hver bil sparer 990 liter brændstof og næsten 2,6 ton CO2 om året. Med en flåde som Eltels på 120 biler løber det op i en samlet besparelse på 308 ton CO2.