Overgangen til el-drevet transport er fyldt med udfordringer og ubesvarede spørgsmål. Elselskabernes kapacitet bliver udfordret, og det samme gør de store flådeejeres likviditet, når vognparken skal skiftes ud. Desuden er der hele problematikken omkring ladeinfrastrukturen.
Disse udfordringer gælder alle lande med ambitioner og mål om en fremtid med en grønnere transportsektor. I England tager man nu fat på de mange fremtidige udfordringer gennem et projekt, der hedder “Optimise Prime.”
Innovativt projekt
Projektet har speciel fokus på de udfordringer, der gælder for varebilerne. Det har været på tegnebrættet i nogen tid, og nu er der netop givet grønt lys til at søsætte det tre-årige såkaldte innovationsprojekt.
Det er det engelske energitilsyn Ofgem, der har givet grønt lys til projektet, som kommer til at omfatte cirka 3000 el-drevne varebiler. Dermed betegnes det som verdens største af sin art.
Skydes i gang næste år
Optimise Prime begynder udrulningen tidligt i 2019, og i anden halvdel af året kommer de første varebiler ud på gader og veje. Projektet samler en række virksomheder, der alle har udfordringer at løse i denne forbindelse.
Det vil sige energiselskaber, teknologivirksomheder, flådeoperatører og transportvirksomheder. De førende virksomheder i projektet er teknologivirksomheden Hitachi Vantara og energiselskabet UK Power Networks.
Et detaljeret billede
Dertil kommer energiselskabet Centrica, transportvirksomheden Uber og en større, men ikke navngivet kurérvirksomhed. Blandt de støttende virksomheder er “Scottish and Southern Electricity Networks”, Hitachi Europe og Hitachi Capital Vehicle Solutions.
Bilerne i projektet skal køre i områder i og uden for byerne i den sydøstlige, sydlige og centrale del af England. En talsmand for projektet siger: -Vi vil med projektet skabe os et detaljeret billede af de udfordringer, der tegner sig for såvel flådeejere som for de private brugere af elbiler.
Vigtigt for CO2-målet
-Til indsamling af data bruger vi blandt andet Internet Of Things-teknologier. Dermed bliver det muligt at udvikle løsninger, der gør det billigere at eje og drive el-biler – ved f.eks. at lade bilerne op i de perioder, hvor der er ledig kapacitet i el-nettet.
-Men el-nettet er jo ikke designet til at skulle forsyne en hel transportsektor med strøm. Derfor skal energiselskaberne have en bedre forståelse af, hvad det kommer til at betyde for el-nettet, når det skal forsyne varebiler med strøm, siger talsmanden og fortsætter:
Udfordringer til flådeejerne
-På den anden side skal også Englands flådeoperatører kunne løse de problemer, der opstår, når de – i stor skala – skal til at udskifte vognparken. Der er for eksempel finansielle udfordringer og opgaver, der relaterer sig til at få ladet hele vognparken op uden at overbelaste nettet.
-I øvrigt er dette projekt også et vitalt led i Englands bestræbelser på at nå sine CO2-mål.