Man kan tage nok så farvede briller på, når man skal vurdere årets varebilssalg i 2018. Man kan også vælge at voldtune dronen, så den kan komme så højt op over skoven, at den kan se det samlede salg helt tilbage til depressionen i 2008-12.
Men man kan ikke komme uden om, at det danske varebilssalg sidste år endte på lige under 35.000 varebiler, og at det set i forhold til 2017 med 36.000 solgte varebiler er en tilbagegang på 2.000 varebiler. Længere er den ikke.
Nedtur i de sidste måneder
Målt i procent er det en tilbagegang på 5,7 procent. Ingen erhvervsmand M/K vil være tilfreds med sådan et resultat, og det kan næppe slås hen som værende inden for statistisk acceptable udsving.
I december alene blev det til 2.725 varebiler, hvilket er cirka 600 under varebilssalget i december 2017 og ligeledes noget under november måneds 3.200 solgte varebiler.
Op i dronen
Alligevel er der grund til at se på dronens oversigtsbillede med optimisme. Vi kan ikke slå rekord hvert år, og som De Danske Bilimportører udtrykker det, så er vi stadig på et yderst højt niveau, der har kendetegnet de seneste år for varebilerne.
Ser man på tendensen for de seneste fire år, har varebilsmarkedet været stabilt, lidt op og ned men gennemgående stabilt på et ganske højt niveau.
Behov for mere transport
-2018 blev endnu et godt år for varebilerne, mener direktør i De Danske Bilimportører, Gunni Mikkelsen.
– For selvom vi landede lidt under 2017, ændrer det ikke ved, at vi ser et meget højt niveau – og det har vi gjort i de seneste år efterhånden. Det betyder, at vores erhvervsliv har det glimrende, og der er behov for transport til erhvervene – det er jo positivt for os alle.
Mere i vente
Og det giver store forventninger til den umiddelbare fremtid. For når virksomheder vælger at investere i nye varebiler, er det altid en indikator for, at der er mere i vente. Også selv om det ikke er en ubrudt opadgående kurve.
-Hos De Danske Bilimportører har vi generelt set positive forventninger til 2019. Vi tror på et bilsalg, der kommer til at være på stort set samme niveau som 2018 – måske med et minimalt fald grundet de økonomiske forudsigelser for væksten i Danmark, der peger en lille smule nedad fremadrettet.
Tiden strammes
-Dog forventer vi stadig, at interessen for at anskaffe sig en ny og bedre bil fortsætter og vi forventer ligeledes, at den seneste tids store fokus på klima og miljø, vil påvirke danskerne til at vælge både nye og grønnere biler.
Med grønnere biler menes både de helt eller delvis elektrificerede, men også nye konventionelle biler, hvis krav til brændstoføkonomi og luftforurening hele tiden strammes og udvikles til det bedre, siger Gunni Mikkelsen.