Fra 2003-2004 steg det samlede salg af varebiler fra 27.000 – 38.000 styk. De 8000 af den samlede stigning på 11.000 lå i klassen mellem 2 og 2,5 ton. Det hænger sammen med, at opsvinget for alvor slog igennem i denne periode, hvor også private købte mange gulpladebiler. Særligt blev det populært med firehjulstrækkere og MPV’erne, der som varebiler byder på lidt højere komfort og mere udstyr end almindelige varebiler.
Den 25. april 2007 kom afgiftsomlægningen, hvor 30/95 procents-afgiften bortfaldt og blev afløst af 50 procent for alle varebiler. Det satte med det samme salget af gulpladebiler til private næsten helt i stå, hvilket også kan læses ud af det samlede salgstal, der faldt mærkbart for første gang siden årtusindskiftet.
Luksus på stykafgift
Samtidigt steg salget af små varebiler under to ton totalvægt, som havde ligget underdrejet på grund af den fejlplacerede 95 procents-afgift på varebiler under to ton. Den var opfundet for at gøre det mindre attraktivt for private at købe varebiler. Det blev i stedet ordnet med afgiftsforhøjelsen til 50 procent kombineret med den nye strafafgift for privat anvendelse – den såkaldte misundelsesafgift.
Salget af varebiler over tre ton steg støt gennem hele perioden, dels som følge af en generel optimisme i byggeriet men også fordi der opstod en fidus i at købe de helt tunge firehjulstrækkere på over tre ton, fordi de kunne indregistreres til styk-afgift, som var fast på 54.000 kroner i modsætning til en procentsats, som ville flerdoble afgiften for de meget luksuriøse biler som Porsche Cayenne, VW Touareg, Audi Q7 og Toyota Landcruiser.
Den vilde optur
Alt gik i stå i oktober 2008, hvor krisen ramte næsten med dags varsel. Den vilde optur var slut, byggeriet gik i stå, og særligt de mange nye virksomheder med ny gæld og ingen polstring blev ramt hårdt. Det fik mange til at udsætte bilkøbene, ligesom mange leasingkontrakter blev afbrudt. Det gav et stort lager af nyere brugte varebiler, og vi skulle helt hen til 2011, før virksomhederne igen kom til læderet og begyndte at anskaffe nye varebiler.2012 endte på niveau med 2011, og vi har da lov at håbe på et godt 2013-salg, selv om økonomerne ikke levner os de bedste udsigter.