EU-kommissionen ønsker, at vare- og personbilers gennemsnitlige CO2-udslip skal være 30 procent lavere i 2030 end i 2021. Kommissionen ønsker desuden, at der fastlægges et ‘midtvejsmål’ i 2025 om en 15 procents reduktion.
Kommissionens udspil blev præsenteret på det nyligt afviklede klima-topmøde i Bonn. Udspillet er væsentligt mere ambitiøst, end hvad der blev lagt op til i Parisaftalen i 2015. Faktisk er det så ambitiøst, at man kun vil kunne nå målet ved en omfattende elektrificering af Europas bilpark.
Svær at sluge
De europæiske bilindustriers sammenslutning, ACEA, har svært ved at sluge dele af kommissionens udspil. Sværest har de det med 2025-målet. – At fastsætte et nyt emissionskrav så relativ tidligt efter 2021 vil sætte bilindustrien i en umulig situation, siger ACEA’s generalsekretær Erik Jonnaert.
Han hævder, at det vil være umuligt inden for så kort en tidsramme at nå at udvikle teknologien og implementere de nødvendige ændringer. – Her tænker jeg ikke mindst på varebilerne. I forhold til personbiler tager det længere tid at udvikle en ny varebil, foruden at varebiler traditionelt har en længere model-levetid, siger han.
Ikke optimistiske
ACEA er heller ikke optimistiske med hensyn til at nå en generel 30 procents reduktion i 2030. – Vi anser en 20 procents reduktion for opnåelig. Prisen for at nå målet vil blive høj, men den er acceptabel.
Erik Jonnaert medgiver, at CO2-mål er motiverende for innovation i bilindustrien, men set i lyset af den til dato beskedne udbredelse af biler med alternative drivmidler, virker EU-kommissionens udspil aggressivt. – Skal vi nå et sådant mål i 2030 behøver markedet en indsprøjtning af biler med alternative drivmidler.
Mere infrastruktur
– Europa skal investere langt mere i at udbygge infrastrukturen med f.eks. ladestationer, før forbrugerne for alvor tager elektriske biler til sig, siger Erik Jonnaert. Han anerkender, at EU-kommissionen også har dette med i sit udspil.
ACEA kalder til samling om fremtidens miljørigtige varebiler
– Men dette er jo kun én side af sagen. En anden side er, at biler med alternative drivmidler også skal være økonomisk opnåelige for den gennemsnitlige europæer, og netop dette er en af de store udfordringer for udbredelsen af f.eks. elektriske biler.
2025 kan være en milepæl
– En radikal omstilling af bilindustrien til produktion af biler med alternative drivmidler er jo noget, der tager tid. Derfor synes vi, at det er mest hensigtsmæssigt alene at fastsætte et 2030-mål.
– I stedet for et midtvejs-mål kunne man sætte 2025 op som en milepæl, hvor vi kan gøre status over, hvor langt vi er nået i vores bestræbelser på at nå målet i 2030, lyder det fra Erik Jonnaert.