Spekulerer du på, om du spilder mere af din arbejdstid bag rattet i dag end for ti år siden? Svaret må blive et stort ja at dømme efter indholdet i Vejdirektoratets helt nye rapport om statsvejnettet.
Den kigger 10 år tilbage og fortæller, at der i denne periode er kommet 450.000 flere personbiler på vejene. I perioden er trafikken på motorvejene steget med en tredjedel.
Værst i byerne
Trængslen er dog værst i de store byer. Er du på vej hjem for at hente flere materialer i Københavns myldretid, er du på den. På H.C. Andersens Boulevard tager det over 7 minutter at køre bare én kilometer, fortæller rapporten.
Det svarer til en hastighed på 8 km/t. Situationen er ikke meget bedre i Aarhus, Odense og Aalborg, hvor man på de mest trafikerede strækninger i myldretiden må krybe afsted med ca. 12 km/t.
Mere trængsel i fremtiden
Uden for byerne er de mest belastede vejstrækninger i dag Køge Bugt Motorvejen, Motorring 3 ved København og Amagermotorvejen. Vest for Storebælt klumper det mest sammen på Vejlefjordbroen, på Østjyske Motorvej og på Sønderjyske Motorvej nord for Kolding.
Vejdirektoratet har desværre intet godt nyt at fortælle om fremtiden. Frem til 2030 ventes trafikken at stige med yderligere 14 procent. Og så har man endda indregnet de udbygninger af vejnettet, som allerede nu er vedtaget og finansieret.
Stigende velstand giver flere biler
Sidder man fast derude, kan man måske trøste sig lidt med, at firmaet kan få lidt flere kunder. Årsagen til den stigende trængsel er nemlig, at den danske økonomi er inde i en positiv udvikling. Flere kommer i arbejde, og forbruget stiger.
“Stigende velstand og et voksende transportbehov har betydet, at stadig flere danskere anskaffer sig bil. Salget af nye biler har gennem flere år ligget rekordhøjt,” hedder det i rapporten.
Lavere afgifter på personbiler
Den stigende biltrafik i det forgangne tiår er også blevet hjulpet godt på vej af lavere registreringsafgifter, billigere brændstof og dyrere kollektiv trafik. Omlægning af afgifterne betød, at det i 2007 blev det billigere at købe små biler, der kører langt på literen, mens det i 2017 blev billigere at købe store biler.
Desuden påviser rapporten en direkte sammenhæng mellem nye veje og stigende biltrafik. Siden 2007 er der blevet bygget mere end 2000 kilometer nye veje, og det “giver større efterspørgsel på at køre i bil,” konkluderer rapporten.
Flere personbiler, færre varebiler
Rapporten sætter tal på trængslen, og her er det et støt voksende antal af personbiler, der skal kæmpe om pladsen med varebiler, busser og lastbiler. For ti år siden var der 2.020.000 personbiler i Danmark. I 2017 var tallet steget til 2.465.500 biler. Det er en stigning på 22 procent.
I samme periode er der kommet færre varebiler på vejene. I 2017 var bestanden 459.100 biler. Sidste år var der kun 397.000. Altså et fald på 13.5 procent.
Varebiltrafik på minus 21 procent
De mange flere personbiler har betydet, at trafikken er vokset betydeligt. I 2007 kørte personbilerne i alt 33 milliarder kilometer. I 2016 var trafikken vokset til over 39 milliarder kilometer. Det vil sige, at en stigning på 22 procent i personbilsparken modsvarer en stigning i trafikken på 18 procent.
Varebilbestanden faldt som nævnt i perioden med 13,5 procent, men trafikken af varebiler er faldet markant mere. Fra godt 9 milliarder kilometer i 2007 til godt 7 milliarder km i 2016. Det svarer til et fald på 21 procent.
Hvad årsagen til dette kan være, finder man ikke svar på i rapporten. Måske sidder de fast i trafikken?
Rapporten kan læses her: