Årets felt af kandidater til “International Van of the Year 2019” er bemærkelsesværdig ved bl.a. at indeholde en tung, elektrisk kassevogn. Kandidaten er Renault Master Z.E., og den har mange ting imod sig.
F.eks. kort rækkevidde, relativ mindre nyttelast og en skarp pris. Men Renault fortjener den opmærksomhed det giver at være det bilmærke, som er længst fremme med el-drevne biler i 3,5-tons segmentet.
Ford og PSA med 5 modeller
Kåringen finder sted på den internationale udstilling for erhvervskøretøjer – IAA – i Hannover på den første messedag den 19. september.
Ford og PSA er tungt tilstede med tilsammen hele fem modeller, nemlig Ford Transit Connect og Courier samt trillingerne Peugeot Partner, Citroën Berlingo og Opel Combo Cargo. Disse PSA-biler kandiderer dog som én model. Rækken kompletteres af den nye Mercedes-Benz Sprinter.
Dyster på effektivitet, sikkerhed og miljø
Juryen der skal udpege vinderen består af 25 motorjournalister fra lige så mange lande. De 23 kommer fra Europa, mens to kommer fra Rusland og Tyrkiet. Hvert jurymedlem skal bedømme kandidaten på effektivitet, sikkerhed, miljø og økonomi.
For at kunne kandidere skal en bil kunne tilbyde væsentlige teknologiske forbedringer i forhold til sin forgænger. Et facelift er altså ikke nok. Desuden skal bilen være sat i serieproduktion inden udgangen af det år, hvor kåringen finder sted.
Nye Transit-drivlinjer
Ford Transit Connect har fået et indvendig og udvendigt facelift, nye drivlinjer og bedre opkobling til Internettet. Bilen har også fået det seneste- og nu velfungerende – infotainmentsystem SYNC3. Også lillesøster Courier har fået nye drivlinjer og er desuden opfrisket i fronten og i kabinen.
PSA-trillingerne udgør en helt ny modelgeneration, der er bygget på PSA’s nye, standardiserede platform EMP2, som de fleste PSA-modeller i øvrigt bygges på. Opel er for første gang med i dette samarbejde.
Tung basse på batteri
Renault Master Z.E. deler drivlinje med den noget mindre, men nyligt opgraderede Kangoo Z.E. 33, der i øvrigt var kandidat til kåringen sidste år. Det betyder, at bilens batteri er på 33 kW.
Rækkevidden er angivet til ca. 120 km. Opladningen tager ca. 6 timer med en 7,4 kW’s lader. Dermed er kundekredsen foreløbig begrænset til first movers, der kun skal operere i centrum af større byer.
Fremsynet Sprinter
Mercedes-Benz Sprinter barsler naturligvis også med en elektrisk udgave, men i Hannover er det den fossile version, der skal dyste om prisen. Altomvarebiler har prøvekørt bilen i Tyskland, hvor den gjorde en særdeles god figur.
Bilen indeholder et fremsynet kommunikationssystem, der rummer en avanceret flådestyring, en effektiv opkobling og selvlærende faciliteter. Bilen er også helt fremme med lastefaciliteter og er i øvrigt særdeles velkørende, godt udstyret og godt indrettet.