Situationen er som følger: Fire granvoksne mandfolk sidder i en 2.583 kilo tung Land Rover Discovery 4, der er spændt for et 3.500 kilo tungt slæb bestående af en 2-akslet Ifor Williams maskintrailer med en minigraver på ladet.
Farten er godt 60 km/t, da der pludselig skal laves flere på hinanden følgende snævre undvigemanøvrer på en sjaskvåd og stedvis ujævn asfalt.
Hvad sker der så, kommer vogntoget i slinger eller vælter det ligefrem? Svaret er: Ingen af delene. Ikke med mindre man kører helt tovligt og tilsidesætter alle regler for kørsel med trailer.
Piece of cake!
Vi har prøvet det ovenfor nævnte scenarium med en Discovery 3.0 TDV6 HSE udstyret med trailerstabilisator. Flere gange endda, og med forskellige mere eller mindre rutinerede førere bag rattet og under uændrede betingelser i et silende regnvejr.
Bortset fra vægtforskydningen i Land Roveren var det eneste mærkbare under kørslen de små ryk i trækket, som fulgte den skiftende rytme i kurs og fart. Piece of cake!
Stor sikkerhedsmargin
Den bredsporede Ifor Williams-trailer fulgte dydigt og velopdragent i baghjulene på den trækkende Discovery 4 uden at forstyrre balancen og køresikkerheden i denne. Endda uden at der blev gjort brug af den trækkende vogns Trailer Assist.
Med andre ord: Hvor dramatiske manøvrerne end måtte forekomme, blev de gennemført med indenfor en bred sikkerhedsmargin.
Testen tjente til at vise det tekniske og dynamiske niveau, som i dag kendetegner et moderne trailertræk i varebilklassementet. I dette tilfælde en Discovery 4 med selvbærende chassiskonstruktion og uafhængige hjulophæng kombineret med elektronisk reguleret teknologi og en 2-akslet maskintrailer med Paraflex-affjedring, som sikrer en optimal afbalancering og stabilitet under kørslen.
Betryggende dersom man bliver tvunget til at manøvrere i grænselandet for det fysisk mulige – og gerne vil slippe godt fra det!