I årevis har Norge siddet på tronen som konge af verdens elbiler. I norske byer må elbiler køre i busbaner, parkere gratis, er fritaget for afgift, og i Oslo kører de gratis gennem byens betalingsanlæg.
Der er kort sagt ikke rigtigt nogen grund til at futte rundt med forbrændingsmotorer under hjelmen. Og det endda til trods for, at Norges befolkning for mand er verdens rigeste – på olieproduktion.
Treforke og fakler
Men i Tyskland blæser nye vinde. Dieselolie er blevet et fyord, som får både borgmestre og retsinstanser til at spidse treforke og tænde fakler. Og i dieselgates rørte kølvand sejler flere og flere hybridbiler rundt i selskab af en voksende stime af elbiler.
De helt eller delvist elektriske biler er så populære, at salget i første kvartal blev på 17.574 biler. En stigning på 70 procent og nok til at vippe den skandinaviske oliestat af pinden.
Effektfulde hybrider
Tendensen er en konsekvens af, at forbrugerne i denne periode ret pludseligt har vendt dieselbilerne ryggen og er begyndt at søge alternativer.
Det har dels givet små turbobenzinere vind i sejlene. Men også de effektfulde pluginhybrider og rene elbiler nyder godt af omlægningen.
Heksejagt
På europæisk plan er salget af el- og hybridbiler steget med 41 procent. Rene elbiler går frem med 35 prcent, mens hybriderne buldrer derudad med 47 procent i første kvartal.
I samme periode har heksejagten på dieselmotorer og deres uigennemskuelige NoX- og CO2-udledning kostet et fald på markante 17 procent.
Længere mellem dieselbilerne
Tyskland er Europas største bilmarked, men de har altid ligget efter Norge med de store afgiftsrabatter og andre fordele til elbiler. Den nordiske oliegigant er for eksempel Teslas største marked i Europa og verdens tredjestørste efter USA og Kina.
Men nu summer også Tesla’er rundt i selskab med BMW i3 og Nissan Leaf i Tysklands storbyer, hvor der bliver længere og længere mellem dieselbilerne, fordi kunderne ikke vil være en del af den usikre fremtid og restriktive adgang til miljøzoner.
Seriøst alternativ
Udviklingen i Tyskland er et udtryk for, at forbrugerne er godt i gang med at tage elbiler og hybrider til sig som et seriøst alternativ til forbrændingsmotoren og speciel diesel.
For bare ti år siden var det kun ingeniørstuderende og Alternativets forgængere, der havde forudset det.
Acceptabel rækkevidde
I dag kræver det ingen krystalkugle at forudse, at samme tendens vil ramme varebilerne inden for ganske kort tid. Modellerne er ved at dukke op i form af store 3,5-tonnere som Renault Master, Iveco Daily, VW Crafter, Mercedes Sprinter og andre.
Det er kun et spørgsmål om få år, før de kan præstere en acceptabel rækkevidde med fuldt læs.
3,5 ton omstilling
Samtidigt ser vi masser af mindre elektriske varebiler, som allerede har godt fat i markedet som bybude og serviceopgaver, ligesom Ford er godt i gang med at lægge sidste hånd på Ford Transit Custom Hybrid med rækkeviddeforlænger i form af den lille 1.0 Ecoboost-motor.
Samlet set er vi godt på vej til at omstille vejtrafikken op til 3,5 ton totalvægt til hel eller delvis eldrift.