Det var en noget overrasket administrerende direktør i DTL – Danske Vognmænd, Erik Østergaard, der i går morges sammen med morgenkaffen fik serveret nyheden om, at Tysklands regering afviser den del af EU-kommissionens mobilitetspakke, der omhandler social dumping og regler for varebiler under 3.500 kg.
– Det undrer mig, at det netop er tyskerne, der stiller sig på bagbenene. De har netop på transportområdet været langt fremme med at skabe bedre vilkår med for eksempel minimumsløn og skrappere krav til hviletider for lastbilchauffører, siger han til Altomvarebiler.dk.
Sej kamp
DTL og andre organisationer i EU med udgangspunkt i trafiksikkerhed og ens vilkår for alle i transportbranchen har i årevis kæmpet en sej kamp mod den sociale dumping og uens vilkår for EU-chauffører på Europas landeveje. Derfor bekymrer den tyske udmelding.
Tysk modstand mod skærpede krav til godstransport med varebiler
– Jeg er fuldstændigt enig med min tyske kollega (Dirk Engelhardt, direktør i DTL’s tyske søsterorganisation) om, at det er en meget dårlig idé, at de forholder sig sådan til det, siger Erik Østergaard.
Bor i bilerne i månedsvis
Det er særligt de østeuropæiske chauffører, der frister en kummerlig tilværelse på Europas veje i varebiler, som de bor i i op til flere måneder ad gangen til en ussel hyre.
– Kommissionen er jo kommet med denne her mobilitetspakke, som indeholder en lang række andre punkter end varebiler. Men der er også et input om varebiler, og der er et meget bredt ønske – også fra de østeuropæiske lande – om en regulering.
Polske nummerplader
I Danmark ser vi helt konkret problemet på de polske nummerplader, der pryder de mange kurerer, der kører rundt uden kontrol. Det er en branche, der skal mere styr på, hvis vi vil have ordnede forhold for alle.
– Varebilsområdet er i vækst, og der er et behov for at få kigget på det. Vi er jo i gang med at regulere det, og jeg har da selv en forventning om, at det vil være med til at skabe et mere transparent marked og skabe mere ordnede forhold for både chauffører og forbrugere i hele EU.
Bydende nødvendigt
– Blandt andet inden for flyttebranchen er det jo en kendt sag, at der bliver lavet rigtigt meget arbejde med biler under 3.500 kg. Netop disse vognmænd og chauffører er meget interesseret i at få bedre styr på alle de aktører i markedet, som ikke har været ordentlige i deres ageren overfor kunder og kollegaer.
– Derfor er det bydende nødvendigt, at alle aktører i branchen bliver beskyttet af nogle skrappere regler, der tager hensyn til disse problemer.
Tyskernes afvisning
Det foreligger endnu ikke noget om, hvad der ligger til grund for tyskernes afvisning af den del, der omhandler varebiler. Det kan være en formulering eller endda et ønske om mere vidtrækkende ændringer.
– Jeg ved ikke præcist, hvad der ligger bag den tyske regerings holdning, men jeg har tillid til, at der på EU-plan bliver skabt enighed om, at vi får skabt støtte til kommissionens forslag.
Spændt på forklaringen
Erik Østergaard har dog ikke helt opgivet håbet om, at EU-landenes regeringer kan nå frem til en fælles formulering af den samlede mobilitetspakke, som selvsagt bliver alvorligt degraderet, hvis de største medlemmer vender den ryggen.
– Når man i øvrigt tager den tyske regerings holdning til transportområdet i betragtning, så kan det da undre, at de er så afvisende overfor forslaget. Så jeg er spændt på at høre mere om baggrunden for det, siger Erik Østergaard