Først skulle de bruge syv hele år på at udvikle en dieselboxer, for en Subaru skal jo død og pine have en Boxer-motor, som efterhånden er blevet synonym med uopslidelig pålidelighed.
Den har nu kørt i fem år med manuelle gearkasser, for lige så længe det tog at bygge Rom, lige så længe tager det at omvende en konservativ japansk udviklingschef.
’I Japan vil folk ikke have automatgear. Det vil de heller ikke i Australien, sagde han.
Dermed var to af Subarus største markeder uinteressante for konceptet.
Men det største og suverænt vigtigste marked for den lille japanske producent er USA.
’I USA vil de ikke have dieselmotorer’, sagde udviklingschefen.
Og så var den potte ude. Indtil videre i hvert fald.
For nu er det endelig lykkedes at få kombineret Boxer-dieselen med Lineartronic-gearkassen, så de europæiske kunder kan blive tilgodeset.
En enkelt overraskelse
Vi har prøvet den ganske kort ved den officielle presse-præsentation i det sydsvenske, og selvfølgelig bød turen på overhovedet ingen overraskelser af nogen som helst art.
Eneste forandring på den nu fem år gamle dieselmotor er, at drejningsmomentet på 350 Nm er fuldt til rådighed allerede ved 1600 omdrejninger mod før 1800.
For det er gennemprøvet teknologi, som har været tilgængelig i årevis, når man lige ser bort fra Subarus nyfundne kærlighed til avancerede elektroniske sikkerheds- og offroad-systemer. De har for enkeltes vedkommende kun været tilgængelige i et par år eller tre.
Outback er blevet opdateret med en ny kølergrill, kofangere, fælge og forlygter, og i kabinen er midterkonsollen blevet sort, der er lidt anderledes instrumenter at se på, der er kommet LCD infodisplay, og håndbremsen er flyttet ind i midten.
Ekstra støjsvag
Ellers er det den samme oplevelse, Outback giver. Solidt vejgreb fra det symmetriske firehjulstræk giver en ophøjet ro. Og netop her byder Outback og den lidt lavere tvillingebror, Legacy, på en mindre overraskelse.
For Subaru ræsonnerer lidt utraditionelt men meget logisk, at bilister gerne vil kunne høre motoren, når de skal skifte manuelt, mens automatgear ikke kræver motorlyd i kabinen. Derfor har de forsynet Outback Boxerdiesel Lineartronic, som den rettelig er døbt, med en ekstra isoleringsfilm i forrudens laminering, samtidigt med at alle modeller er blevet ekstra støjdæmpet omkring gulv, loft og fronten af kabinen.
Så effektivt er det, at ventilationsanlægget selv ved lav styrke optager hovedparten af lydbilledet.
Hård konkurrence
Nu er bilmarkedet – og i særdeleshed det danske – en uforudsigelig størrelse. At dømme ud fra den succes, som Subaru allerede har haft med den nye Forester til stærkt reducerede priser, så skyldes det nærmest fraværende danske marked ikke danskernes modvilje mod mærket.
Men selv om kvaliteten og de hyper-loyale Subaru-ejere er uomgængelige fakta, så er det stadig tvivlsomt, om danskerne vil betale over en halv million for en bil, der på trods af læder og overdådigt udstyr i topklasse rent designmæssigt halter langt efter sine europæiske modstykker.
Derfor skal det blive spændende at se, om valutakurs-følsomme Subaru får succes med at sælge Outback med dieselmotor og automatgear i konkurrence med Audi Allroad, BMW X-drive og Volvo Cross Country.
Oplysninger om priser er sparsomme, men en Legacy van med 2,0 benzinmotor starter på 269.900 kroner plus moms.