Ofte ser vi nye biler med flot design og computerudviklede fremskridt, der er testet i vindtunneler med en hel stribe decimaler som dokumentation. Gerne koblet op til internettet med kommunikationssystemer, der koster dage og ugers granskning af manualen at sætte sig ind i.
Og så rasler hele lortet fra hinanden, og du kan sidde og læse instruktionsbøger og knurre over sælgerens øregas, mens den holder på værksted.
Subaru gør det lige omvendt. De bygger deres biler indefra og ud, og hvis nogen siger dem imod, henviser de bare til, at de vinder alle sammenlignende test med direkte konkurrenter, og hvis det ikke er nok, så kan du jo bare spørge enhver Subaru-ejer.
Problemet er bare, at du nok skal lære et fremmed sprog, hvis du vil tale med en, for her i Danmark er der stadig kun nogle får hundrede stykker.
De historisk set uopslidelige firehjulstrækkere med boxer-motorer er et godt udgangspunkt for bilejere, når økonomien strammer, og man ikke har lyst til at holde på værksted med uforudsete udgifter til følge.
Sværdslag
Men afgiftsdanmark spænder ben for den ide.
Den lille japanske fabrik vil være et nichemærke, men i USA, som er det marked, Subaru satser mest på, er succesen så overvældende, at det kniber med at holde fast i den med nichen. Det er det hurtigst voksende mærke på den anden side af Atlanten, hvor de prismæssigt har lagt sig under deres direkte konkurrenter for at vinde markedsandele.
Og det lykkes.
I Danmark er kampen anderledes hård for det lille mærke, der konstant skal udkæmpe de indledende sværdslag med først fabrikken og derefter med afgiftssystemet for at få et fornuftigt udgangspunkt for en konkurrencedygtig udsalgspris.
Og i et land, hvor vi betaler for tre for at få én i denne ende af bilmarkedet, er det op ad bakke for Subaru.
For de starter der, hvor modspillerne giver hånd og siger tak for kampen allernederst på prislisten, hvor der kommer firehjulstræk på topmodellerne.
Det koster, og danskerne har ikke plads i budgettet til at se på biler, der prismæssigt starter der, hvor de andre slutter.
Næsten enestående
Man må tage hatten af for en bil som Subaru Outback, der holder fast i sine kerneværdier. Bare se på den. Den har ingen ambitioner om at vinde en designpris. Hverken inde eller ude.
Alt er indrettet med et praktisk formål. Og selv om udstyrslisten er pæn med alt i el, så er det praktisk anvendelighed, der er i højsædet.
Linjerne er blevet nemmere at fordøje, siden Subaru oprettede noget så eksotisk som en designafdeling for få år siden. Før det var det ingeniører, der stod for udformningen.
Tydeligvis.
Men man kan ikke tage fra dem, at de bygger håndværksmæssigt uovertrufne biler.
Det symmetriske firehjulstræk, CVT-gearet og solid frihøjde gør Outback næsten enestående, og i direkte prissammenligning med etablerede konkurrenter vinder den test efter test.
Men bilkøbere med 600.000 kroner brændende i lommen er mindre tilbøjelige til at fravælge overdådig komfort og luksus, som står meget højere på konkurrenternes filosofiske indgang til bilbygning.
Grace Kelly
Outback med Boxerdiesel og VTC-gearkasse er med sin letkørthed, fin brændstoføkonomi og masser af plads ellers lidt af en drømmebil for den moderne virksomhed.
Subaru har sørget for at lade farmands våben til at skyde alle modargumenter ned. Bortset fra prisen.
Sikkerheden er i top, brændstoføkonomien overbevisende, Subaru holder prisen som en sportsvogn, Grace Kelly har kørt i, og ejerne beholder dem længere end nogen anden bil på markedet.
Og når alle i familien er overbevist og bragt til deres respektive bestemmelsessteder på betryggende vis, kan far pløje over stok og sten med mountainbike, jagtbøsse og oilskinsbukser til sine ufremkommelige fritidsinteresser.
For det er præcis, hvad den driftsikre Outback handler om. På hverdage passer den sit arbejde, i weekenden tager den det hårde slæb.
Nu mangler de bare en international bildesigner, der kan gøre den præsentabel foran en rød løber og måske snitte en spandfuld danske kroner af udsalgsprisen.
Subaru Outback 2,0D Lineartronic Van:
Motor: 1998 ccm, B4 turbodieselbenzin
Ydelse: 150 hk / 350 Nm
0-100 km/t: 9,7 sekunder
Topfart: 195 km/t
CO2: 166 g/km
Forbrug: 15,9 km/l
Pris: 299.900 kroner (348.200 inkl. moms)
Billigste (2,5i Van): 279.900 kroner (325.000 inkl. moms)