Subaru Forester er en bil, der appellerer til fritidsfolket. Jægerne, dem, der skal trække en båd og dem, der gerne vil have noget alle de andre ikke har. Nu er den opdateret med en ny benzinmotor. Det er stadig en boxermotor, men nu får den hjælp af et batteri, et såkaldt mildhybrid-system, så den får en grønnere profil og et lidt lavere brændstofforbrug. Og der er kommet store prisfald.
Subaru er en sjælden fisk i havet af næsten ens udseende nye biler. Den skiller sig ud i designet og med mærkets stædige insisteren på at have boxermotor og permanent firehjulstræk, tiltrækker den entusiaster og bilkøbere, der gerne vil have det de andre biler ikke har.
Vi tester Subaru Forester i udgaven ’Summit’, der er topmodellen med det meste i udstyr og en 2-liters boxermotor med 150 hestekræfter.
Højt til vejrs
Man sidder højt og godt bag rattet i Subaru Forester og kabinen er godt skruet sammen. Kvaliteten af materialerne er rigtig god og med lædersæder og -beklædning er alt rart og godt inde i Forester.
Subaru har sin berettigelse, fordi den ikke er som de andre. Det ser man også i kabinen, hvor knapper og skærme og teknologi skiller sig ud fra konkurrenterne.Japanerne har derfor installeret en del sensorer, der holder øje med alt inde og ude for bilen.
Der er selvfølgelig adaptiv fartpilot og systemer, der holder øje med trafikken bag dig når du bakker. Men det særlige er, at Subaru holder øje med chaufføren. Er man ikke opmærksom minder en lyd og en besked i displayet i midten af instrumenteringen om at man skal holde øjnene på vejen. Det er smart og vender hurtigt en af med at rode med telefon eller lede efter tyggegummi, mens man kører. Det skal man nemlig ikke. Systemet holder også øje med om du er træt. Den registrer om du blinker for meget og for længe og minder dig om at tage en pause, hvis du er træt.
Samme teknologi kan bruges til at genkende chaufføren. Ansigtsgenkendelsen registrer op til fem forskellige personer og justerer så sæder, spejle og andre præferencer, så de passer. Det er da smart.
Bygget til at blive brugt
Subaru’er er ikke storsælgere. Men der er ’noget’ over dem. To gange i testugen oplevede jeg at have parkeret den store Forester og da jeg kom tilbage og skulle køre igen, holdt en anden Subaru på pladsen ved siden af. Der er nemlig noget lidt ’nørdet’ over mærket. Der er mange detaljer, usædvanlig teknik og – åbenbart – også et bånd mellem ejerne. Køber man en Subaru, så bliver man altså også medlem af en klub.
Tilbage til detaljerne. Det er nemlig dem, der gør Subaru til noget særligt. Bagude, i bagagerummet får man et stort regulært rum. Der er et håndtag til at udløse sæderne, så de lægger sig ned. Der er kroge til tasker og surring og der er udtag til strøen. Dem er der også to af på bagsædet. Det er rigeligt. Subaru retter meget markedsføring direkte mod jægere. Og der er plads til både hund og bur og jagtbytte bag i bilen.
På førerpladsen er der tre områder med informationer. Instrumenter og to skærme med info om alt fra brændstofforbrug til stigningsprocenter. Og så er der lige solskærmen, der med en lille klap kan forlænges. Det koster sikkert lidt penge at lave, men hvor er det rart, hvis solen står lavt og der lige er brug på 10 centimeter solskærm mere. Det er detaljer, og det er de detaljer, der gør, at Subaru’en vækker begejstring.
Mildhybrid-boxer i letvægtskategorien
Subaru har til gengæld ikke så meget at skyde med på motorfronten. Eneste motor i programmet er den 2,0-liters boxermotor i testbilen. Den er uden hjælp fra turbo og har 150 hestekræfter og 194 Nm. Det re ikke meget. Slet ikke i en stor bil, som Forester faktisk er. Det hjælper lidt med mildhybrid-løsningen, e-Boxer. Det giver lidt ekstra power ved acceleration. Og Forester kan køre på opsparet el op til 40 km/t. Det mærker man kun i langsom køkørsel eller når man manøvrerer rundt på p-pladser, men det giver lidt ekstra kræfter – 17 ekstra hestekræfter og 65 Nm.
Den svage motor og automatgearet er ikke den skønneste kombination. Den er lidt sløv i accelerationerne og CVT-gearet, det er trinløst, men har programmerede kunstige trin, er ikke helt afstemt.
Ved landevejskørsel og 80-90 km/t er det en fornøjelse. Forester ruller med lave omdrejninger, men motorvejskørsel er den ikke glad for og selv em der er 7 trin at tage af, så blev Forester i 5. gear på motorvejen og med 120 km/t lå omdrejningerne i underkanten af 3.000 pr. minut. Det er irriterende. Løsningen var at flytte gearvælgeren i manuel og selv skifte op.
Godmodig og lidt nørdet
Den store SUV fra Subaru er godmodig. Affjedringen er komfortabel, men sin størrelse til trods, så klarer den også lidt fart i svingene. Og 4-hjulstrækket hjælper på skovveje og halvbløde marker.
Subaru Forester er lidt nørdet legetøj. Og det er ikke en bil man vælger for at køre ræs. Den skal kunne transportere familien, hunden er der plads til og så burde den med sin størrelse også være et trailer-trækdyr. Det sidste forhindrer motoren og det er en skam. Den må trække 1.870 kg, men jeg tror ikke, at alle entreprenører og deres gravemaskiner har tålmodighed til at vente på marchfart med sådan et læs.
Helt ærligt. Jeg har brokket mig over motoren. Og det er der også grund til. Men alt i alt, så kan jeg virkelig godt lide Subaru. Forester ser ikke ud som de andre. Der er sjove og skæve detaljer, som andre bilmærker ikke gider lave eller sparer væk. Der er træk på alle fire og det er der altid – og så man er gratis med i Subaru-klubben. Det indebærer, at man løfter fingeren, når man ser en anden Subaru og at andre Subaru’er parkere ved siden af dig på p-pladser rundt om. Det er hyggeligt.
Eller … helt gratis er medlemskabet af Subaru-klubben ikke. Men det er netop blevet billigere, for Subaru har dumpet priserne i Danmark og prisfaldet på ugens test på er næsten 43.000 kr. på gule plader og 54.000 kr. på hvide. Så nu koster det 519.000 kr., hvis dit medlemskort skal være en Subaru Forester 2.0 e-Boxer Summit på hvide plader.
På gule plader kan du nøjes med at slippe 320.558 kr. u.moms og 274.773 kr. med moms for den billigste version. Her koster en Summit-udgaven hhv. 406.473 kr. og 349.233 kr.
De lavere priser på Subaru ændrer meget og umiddelbart gør det den japanske ’særlig’ meget mere attraktiv.
SPECIFIKATIONER:
- Motor: 4. cyl. Boxermotor m/ekstra elmotor
- Slagvolumen: 1.995 liter.
- Ydelse: 150 hk + 17 hk (fra elmotoren)
- Moment: 194 Nm ved 4.000 o/min + 51 Nm (fra elmotoren)
- Topfart: 188 km/t.
- Acc. 0-100 km/t: 11.8 sek.
- Gearkasse: automatisk – CVT-gearkasse
- Brændstofforbrug: 12.3 km/l. (WLPT)
- CO2 udslip: 185 g/km.
- Tilladt anhængervægt (m./uden bremser)750 kilo/ 1.870 kilo