Statoil lancerer i dag deres nye ’Miles’-brændstof, som er tilsat et nyt additiv. Det har populært sagt nogenlunde samme effekt som en tur til Italien og tilbage igen.
De fleste bilister har prøvet eller hørt om, hvordan en god, lang tur kan få motoren til at gå bedre. Men kun de færreste kører jævnligt til Sydeuropa og retur, så for at holde en motor ren og effektiv, så vi kan få det bedste ud af den, må olieselskaberne tilføre brændstof-additiver, der renser og smører motoren.
Blanke ventiler, glatte cylindervægge og rene indsprøjtningsdyser er nøglen til lavt forbrug. Det er i hvert fald vigtigt for, at motoren kører optimalt. Statoil har investeret millioner i udvikling, test og nu markedsføring af en ny spand tilsætningsstoffer, som de selv siger vil gøre livet lettere og længere for din motor.
Hemmeligheden
De nye brændstoffer, som markedsføres under navnet Miles, flyder fra Statoils standere fra i dag. Men sjovt nok aner de ikke en gang selv, hvad der er i det.
De nye additiver, der forvandler almindelig benzin og diesel til Miles, kommer fra Lubrizol, som er ekstern leverandør.
Video: Sådan kører du længere på literen
Men Statoil har kun købt det færdige produkt med en række specifikke egenskaber. De enkelte ingredienser og doseringen holder leverandøren for sig selv.
– Vi har stillet en række krav til vores nye brændstof. Det skal have nogle særlige egenskaber, som vi listede op for tre forskellige additiv-producenter, som så sendte os hver deres forslag, forklarer fuel director i Statoil, Peter Rasmussen.
De tre produkter blev testet på et laboratorium i Polen, og på grundlag af disse prøver valgte Statoil altså Lubrizol.
Svært at dokumentere
Uden disse miksturer ville både diesel- og benzinmotorer sode til med større slid og tidlig død til følge. Alle olieselskaber bruger dem, men de blander først additiverne i brændstoffet, når de tanker nede på havnen, og i princippet ved de ikke, om der er forskel på deres eget og naboens additiver.
Nissan starter ny el-bil produktion
Men Statoil er ret sikre på, at de har en særlig trylledrik til deres brændstof. I hvert fald er det bedre end det, vi hældte i tanken fra deres standere indtil i dag.
– Det er svært at fremstå troværdige, når man kommer med sådan et produkt, fordi det er svært at dokumentere, indrømmer Peter Rasmussen.
– Vi er gået meget konservativt til værks for ikke at lyde som vaskepulversælgere; så 2,7 henholdsvis 1,0 procent længere på literen med Miles benzin og diesel er konservative tal. Det er den lavest målte gennemsnitlige forbedring.
30 øre billigere
Prisen er den samme, men hvis det virkelig kan få os til at køre så meget længere på literen, som Statoil siger, svarer det til et prisfald på mindst 30 øre for en liter benzin og 12 øre for en liter diesel.
Additivets effekt blev testet med hjælp fra blandt andre Arla, der fyldte det i 93 af deres lastbiler. Det gav ifølge Statoils egne målinger en gennemsnitlig besparelse på 2,3 procent. Mere for de biler, der henter mælk med mange stop og megen tomgangskørsel; og mindre – ned til 1,0 procent – på udbringningsbilerne med korte stop og hurtige aflæsninger.
Med andre ord: hvis du jævnligt kører til Italien, er der kun en procent at hente. Til gengæld løber det hurtigere op, når du kører mange kilometer.
Bedst udbytte får de bilister, der kører korte ture eller meget bykørsel med hyppige stop og igangsætninger.