Moderne biler er fulde af elektronik og der kommer stadigt mere til, og dét belaster bilernes batterier. Selv mens de står stille. Et svagt, men konstant forbrug, mens bilen er parkeret i længere perioder kan resultere i startbesvær. Især for dieselbiler. Og navnlig i vinterhalvåret. Udbredt tomgangskørsel eller megen kørsel over korte distancer kan også påvirke startbatteriet ladespænding. Har man ikke adgang til 230v er løsningen et solcellepanel.
Når der står batterivogne til rådighed ved lufthavnes parkeringspladser, er det ikke uden grund. Forretningsfolk og ferierejsende, som har bilen parkeret i dagevis, kan efter hjemkomsten opleve at stå med en bil, som ikke vil starte. Enten fordi batteriet er fladt eller har for lidt strøm til at trække startermotoren.
Ring Automotive, en engelsk producent af tilbehør til biler, har lanceret en løsning på problemer med afladede startbatterier. Det er et 12v solcellepanel, som ved tilslutning direkte til batteriet eller via et 12v-stik til bilens el-net kan vedligeholde batteriets ladestand.
Paneler på 1,5, 2,4 og 4,8 watt
Panelet er forsynet med to slags tilslutningskabler, så det skulle være muligt altid at få det placeret i en passende vinkel til at udnytte solen og dagslyset. Panelet oplader også i overskyet vejr og kan efterlades tilsluttet i nattetimerne.
Desuden er det vejrbestandigt og kan derfor bruges både inde og ude till bilen såvel som til 12v-batterier i ATV’er, haveredskaber, motorcykler, både etc.
Solcellerne sørger for en relativ beskeden, men til gengæld konstant ladestrøm, og nok til at fastholde ladestanden på et 12v batteri.
Med solcellepanelerne RSP 150, 240 og 480/600 har Ring Automotive dækket de fleste behov. Det største er RSP480/600-panelet, som vejer halvandet kilo. Maksimaleffekten er 4,8 watt/343 mA. Panelet er forsynet med skruehuller til eventuel fast montering.
RSP240-panelet vejer lige under 800 gram og maksimaleffekten er 2,4 watt/138 mA. Panelet er forsynet med med sugekop-fødder, så det kan placeres på et rudeareal.
Det mindste panel, RSP150, har ligesom det mellemstore sugekop-fødder. Det vejer godt 600 gram og maksimaleffekten er 1,5 watt/86 mA.
Alle tre paneler lader med 17,5 volt og leveres med tilslutningskabler til 12v-stik eller med krokodille-klemmer direkte på startbatteriets poltappe.
Fra 175 til 525 kr.
Det mindste panel måler 252x125x14 mm og er anvendeligt til mindre biler, mens de to større paneler egner sig til større biler, mobilhomes og campingvogne. De to sidstnævnte paneler måler henholdsvis 350x214x14 mm og 413x350x14 mm.
Panelerne fra Ring Automotives er ikke de eneste, man der findes på markedet. Vi har eksempelvis set tilsvarende 1,5 watt solpaneler herhjemme til priser omkring 300-350 kr. I England vil prisen for Ring-panelerne være omkring 175 kr. og fra 250 til 525 kr. for de to store paneler, men eksklusiv forsendelse.
SIDSTE: Ring Automotives har efterfølgende oplyst, at det i Danmark repræsenteres gennem grossistfirmaet F. Bülow & Co. (www.bylow.dk). Solcellepanelerne indgår angiveligt ikke som standardvare i sortimentet, men kan bestilles særskilt gennem den danske distributør.
Jeg overvejer at købe sådan en her http://www.safehagen.dk/til-bilen/batteriladere/soldrevet-batterioplader-rsp150.html. Nogen der kender opladningstiden? Bare sådan cirka.
Det pågældende solcellepanel er fra Ring Automotives, og er hverken en traditionel oplader eller en booster, så der er ingen angivelse af opladningstid, da der udelukkende er tale om ladning til vedligeholdelse af batteriets ladestand for at kompensere for strømforbruget i bilen ved stilstand.
Batteriets ladestand vedligeholdes lige så længe solcellepanelet er tilsluttet, og tapper ikke strøm, selvom det er tilsluttet i nattetimerne.
MD/red.