Alle, der har prøvet at krydse Storebælt i kraftig sidevind i en tom kassevogn, ved, hvad det vil sige at lave angstens gribemærker i rattet. Hvis du ikke før har spekuleret over, hvad det vil sige at køre efter forholdene, så lærer du det meget hurtigt, når bilen kører i læ bag det første kabelanker på vej opad fra Sjælland, og din kontrastyring hiver dig ind i nødsporet eller – endnu værre – over i den anden vejbane.
Men med sidevindsassistenten, som er standard i alle de nye Mercedes-Benz Sprinter, klarer elektronikken det hele for dig, så du ikke mærker noget til sidevindsrykkene, man normalt føler.
316 er stadig bedst
Kabineindretningen og et meget lavt støjniveau er det mest påfaldende ved den opdaterede Sprinter, men lige så bemærkelsesværdige er de nye Euro6-motorer. Vores testbil var udstyret med den gode gamle men moderniserede udgave af 2,2 CDI 313 med 129 hk og 305 Nm. Der er såmænd kræfter nok i den, men selv om den er mere økonomisk både i anskaffelse og forbrug, kommer den næppe til at vippe storebror 316 med 163 hk af pinden som den mest populære Sprinter.
Om de samme interiør-opdateringer kommer i tvillingesøsteren VW Crafter, ved vi ikke. Faktum er, at samarbejdsaftalen mellem Mercedes og VW ikke er blevet fornyet og er planlagt til at ophøre med udgangen af 2016.
Herefter går de hver sine veje, og Mercedes har meddelt VW, at man fremover selv skal bruge hele kapaciteten på samlebåndet.
Samtidigt er VW godt i gang med at udvikle den LT4 eller LT5, som skal afløse Crafter.
Sparsommelig undervogn
Som det ofte er på falderebet af en udgående model, så bliver den fyldt med udstyr og pynt for ligesom at markere sig på opløbsstrækningen. I varevognen her gør det sidevindsassistenten til standard, ligesom undervognen er sænket på tre centimeter for at forbedre køreegenskaberne.
Det gør nu ikke den store forskel på køreoplevelsen, men det skulle efter sigende betyde en del for brændstoføkonomien og være med til at sænke forbrug og CO2-udledning, og det er også en væsentlig del af den stille kabineoplevelse, fordi det sænker turbulens under bilen.
Brake Assist-systemet styres fra en sensor bag frontgitteret, som registrerer risikoen for en kollision og advarer føreren med såvel et visuelt som et akustisk signal. Blot et let tråd på bremsepedalen aktiverer bremsesystemets maksimaleffekt. Systemet aktiveres ikke automatisk men kræver, at føreren reagerer og selv træder ind.
Pas på apps og udstyr
Det kan virke småt, for i en nødsituation vil man altid trampe hårdere i pedalen, men faktum er, at det giver kortere bremselængder og dermed sparer både materiel- og personskade.men det er kun sidevindsstabiliseringssystemet, som er standardudstyr.
Blind Spot Assist, Lane Keeping Assist, High Beam Assist og Brake Assist med automatisk audiovisuel alarm er ekstraudstyr. Hvad det bliver prissat til i Danmark er der endnu ingen bud på.
I en tid, hvor varebiler fyldes med mere og mere elektronisk udstyr, som for en stor dels vedkommende består af tankekrævende fornuftsforskydende apps og smartphone-lir, er en bremseassistent slet ikke nogen dårlig ven at have med sig på vejen