Store el-drevne kassevogne med tung last og små batterier dur ikke, hvis man af og til skal en tur ud på landet. Det er batteri-teknologien endnu ikke moden til.
Sådan er det også med Mercedes eSprinter, der introduceres i disse dage. Med et batteri på op til 55 kwh og en rækkevidde på cirka 150 km er den kun egnet til citylogistik.
Alternativ til eSprinter
Men man kan jo også hente strøm fra andre steder end stikkontakten. For eksempel fra en brændselscelle. Og så er det bare et spørgsmål om at få tanket bilen op med brint.
Mercedes er derfor ivrig efter at vise miljø-interesserede kunder, at der er noget på vej, som kan blive et alternativ til eSprinter, nemlig Sprinter F-Cell. Den er endnu på konceptstadiet, men vil i følge producenten blive introduceret ‘i nær fremtid’.
Tryktanke med 4,5 kg brint
Sprinter F-Cell har en angivet rækkevidde på mellem 300 og 530 kilometer plus 30 kilometer på strøm alene fra batteriet. Som biltype er den en opladningshybrid, hvilket er unikt inden for brintbiler. Batteriet kan lades op i stikkontakten og fodre motoren med strøm. Men motoren kan også få strøm fra brændselscellen, der omdanner brint til elektricitet og vand.
Brinten opbevares i tre tryktanke placeret i vognbunden. De indeholder 4,5 kg brint og skulle sikre bilen en rækkevidde på cirka 300 km. Ønskes længere rækkevidde, kan bilen forsynes med endnu en tank i den bagerste del af vognbunden.
Deler teknologi med GLC F-Cell
Med denne øges rækkevidden til ca. 530 km. Bilens drivlinje er cirka 200 kg tungere end drivlinjen i den konventionelle udgave med dieselmotor.
Sprinter F-Cell deler teknologi med den mellemstore SUV Mercedes GLC F-Cell, som danner basis for den første serieproducerede brintbil fra Mercedes. Den er unik ved at være en opladningshybrid. Kun en snes eldrevne Think er bygget efter samme princip.
Udfordringen med brint
Brændselscellen er udviklet i Vancouver, Canada, hvor den også fremstilles. Om bord i såvel GLC F-Cell som Sprinter F-Cell er et lithiumion-batteri, der kan lades op i stikkontakten. Batteriet har en kapacitet på 9,3 kWh. Det giver mulighed for at køre ca 30 km på ren el uden at brændselscellerne behøver at være aktive.
Mercedes anfører, at brintbiler er et alternativ til el-bilerne, men den store udfordring med brint er at få den fremstillet ved hjælp af vedvarende energi. Det kræver nemlig store mængder af energi at fremstille brint. Skal den fremstilles ved at afbrænde kul, olie eller gas, går miljøregnskabet helt i stykker.
Flere tankstationer på vej
Desuden er brintbilerne udfordret af manglen på brinttankstationer. Men i følge Mercedes vil der i Tyskland være 100 tankstationer i 2019.
Til sammenligning er der i Danmark i dag ti tankstationer med brint, hvilket gør Danmark til det eneste land i verden, hvor man kan køre overalt og stadig have en brinttankstation inden for rækkevidde.