Århus er den første større by til at indføre forbud mod at køre i indre by med køretøjer over 7,5 ton. Det kræver ikke den store fantasi at forestille sig, at København, Odense og Ålborg som nogle af de første støre byer vil følge eksemplet fra Århus. Restriktionerne har fået Fabrikant Jan Møller fra karrosserifabrikken Pendelmatic i Brøndby uden for København til at gå i tænkeboks. Resultatet er en 7 ton sættevogn i totalvægt og med en lastevne på op til 3,5 ton, afhængig af opbygning.
Jan Møller bruger sine mere end 40 års erfaring i opbygning af lastbiler på nøgne chassiser og har udtænkt et modulopbygget sættevogntog med et let forvogn som trækker og en trailer opbygget i aluminium med en både enkel og effektiv tvangsstyret drejebagaksel, der giver det samlede sættevogntog på 6,2 meter i længde en vendediameter på 11 meter imellem mure og omkring 10 meter imellem kantstene.
Netop evnen til at manøvrere på snæver plads er en afgørende fordel, men ikke den eneste. Den unikke sættevogn kan køres på et B+E kørekort, altså almindeligt kørekort til maks. 3500 kg suppleret med et trailerkort, vogntoget kræver ikke vognmandstilladelse og den maksimale lastevne er 3,5 ton.
Lastevnen kan øges med 500 kg, men så er sættevognens totale vægt vejet op til 7,5 ton, og fordelen med B+E kørekort er ofret på vægttavlen foruden, at vogntoget nu kræver vognmandstilladelse.
De første Doggie-sættevogne er i arbejde
Fabrikant Møller har leveret den første Doggie modulopbyggede sættevogn med den nyeste opbygning til vognmand Finn Brodersen, opbygget på basis af en Mercedes Sprinter 316 med sovekabine.
Denne sættevogn har en trailerlængde på 6,20 m til en højde på 2,10 m og bredde på 2,20 m. Målene giver et rummål på 28,5 m3 og plads til 12 europaller. Der er gardin presenninger i begge sider og en Palfinger 1000 kg lift på bagsmækken. Lastevnen på denne specifikke opbygning er 2500 Kg.
Brodersens sættevogn er opbygget i tæt samarbejde med Jan Møller, idet hvert sættevognstog bliver bygget efter den enkelte vognmands ønsker og behov. Uden sovekabine er lastevnen ca. 300 kg højere.
Der er valg imellem flere bilmærker som trækker. Foruden Mercedes Sprinter er der Fuso Canter, Nissan Cabstar, Renault Maxity og Iveco Daily.
Valg af trækker er betinget af, at bagakslen har et akseltryk på mindst 1500 kg for at kunne bære drejeskammelen og trykket fra traileren. Forvognens bremser bliver ændret til trykluftbremser for at matche trailerens bremsesystem.
Trailerens drejelige bagaksel er luftaffjedret, ikke så meget for komfort, men for at holde samme frihøjde uanset hvor meget gods, der bliver fragtet. Højden på drejeskammelen er 82 cm og sammenkoblingen er problemløs. Den lave skammelhøjde medfører en læssehøjde på blot 96 cm.
Uanede muligheder i fremtiden
Doggie sættevognens manøvreevne begejstrer vognmand Brodersen:
– Jeg er imponeret over så let sættevognen er at håndtere, både forlæns og baglæns. Den drejer på en tallerken. Jeg har kun haft en uge til at øve mig i og det bliver nemmere efterhånden som jeg lærer vogntoget bedre at kende, siger Finn Brodersen og fortsætter:
– På jomfrurejsen til Stockholm – derfor har den sovekabine – kørte jeg 8 km/l med fuldt læs på. Og det er lige et plus mere.
I sammenlignet med Doggie-sættevognen har en almindelig to-akslet 8,5 ton distributionslastbil som f.eks. Mercedes 816, vejet ned til 7,5 ton, en lastevne begrænset til 1700 kg og uden samme evne til at manøvrere på snæver plads. Det er en fordel i lastevne på ca. 1000 kg til Doggie-vogntoget, der passende kunne hedde City Trailer.
Naturligvis er en specialopbygget sættevogn ikke billig. Men fordi forvognens nøgne chassis bliver ombygget til trækker med trækskammel bortfalder stykafgiften på ca. 60.000 kr. Ombygningen til trækker inkl. trykluftbremser koster ca. 80.000 kr., så prisen for ombygningen er differencen på ca. 20.000 kr. Dertil kommer trailerens og forvognens pris, så den totale pris løber op i ca. 700.000 kr.
Muligheden for at kunne distribuere varer i byområder med køreforbud for lastbiler over 7,5 ton åbner for mange muligheder. Dertil kommer, at Doggie City Trailer kan opbygges til alskens opgaver, om det er fladvogn, kølevogn, renovationsvogn, container transport med flere. Mulighederne er næsten uendelige inden for den tilladte totalvægt.
Der skal vognmandstilladelse når totalvægten overstiger kg 3500 når der køres gods imod betaling
Det er rigtigt, men ikke hvis det er et firma der transporterer internt fra fillial, til fillial eller bruger sættevognen som distributionsbil
Må man stadig godt bygge nye minitrækker