Batteriværktøj løser mange problemer. Skruemaskinen var næppe blevet populær med fem meter ledning, og selv meget strømkrævende værktøj er blevet almindeligt i batteriversioner.
Det er ganske enkelt mere handy med batteridrevet værktøj, så man ikke er afhængig af et virvar af forlængerledninger og adgang til en stikkontakt hos hver eneste kunde.
Alt optaget på tavlen
For det kræver, at man enten har husket at lade sine batterier op hjemmefra eller har adgang til 220 volt dér, hvor man skal arbejde. Og somme tider er der bare for mange håndværkere i gang til, at der er en ledig plads på byggetavlen, og det er jo ikke altid, kunden er hjemme, når håndværkeren kommer..
Tidligere kunne man bare montere en inverter, der kunne lave 220 volt i varebilen, men med Euro6-normen for forbrændingsmotorer er det blevet svært at flå ekstra strøm til værktøj og andet grej ud af generatoren.
Under kniven
Bilproducenterne har presset citronen til det yderste, så selv batterierne må lide under sparekniven. Et bilbatteri i en ny bil bliver kun ladet op til en vis procentdel – typisk 80 procent – for at nedsætte generatorens belastning på motoren.
Så det kræver altså noget helt nyt at lade sine batterier op på farten, medmindre man har en ældre varebil eller ekstra kapacitet med hjemmefra.
Umuligt i nye varebiler
Det fik REHA Biler, der er kendt for dels deres handicap-opbygninger og dels indretninger af varebiler, til at gå i tænke-mode. Og de fandt på en plan, som kunne løse problemet.
– Det er blevet umuligt at lade sit værktøj op med en 220-volts inverter i nye varebiler; så vi tænkte, at det må kunne lade sig gøre at lave noget, der kan hjælpe håndværkere med at holde strøm på værktøjet, forklarer afdelingschef i REHA Biler, Jesper Sørensen.
Makita og Clayton
De fandt sammen med norske Green Energy, som kan en hel masse med solceller og invertere, og de gik har i fællesskab udviklet en opsætning af solceller med en ladecontroller, der er specielt egnet til brug i varebiler.
Systemet kan enten lade på bilens batteri, et ekstra brugsbatteri eller en ekstern akkumulator i form af for eksempel Makitas batteri-box eller en LPS fra Clayton Power.
Lader upåvirket videre
Et af de største problemer med traditionelle solceller er, at de er meget følsomme over for skygger. Selv en meget smal skygge fra for eksempel en mast eller en gren, nedsætter ladeeffekten markant. Men Green Energy har udviklet en serie solceller, som næsten upåvirket lader videre.
– På den måde kan solcellerne fungere, selv om man har tagrails eller andet monteret på taget af sin varebil, forklarer Jesper Sørensen.
Og når det er overskyet
Samtidigt er de mere følsomme end normalt, hvilket betyder, at de også lader i overskyet vejr. Dog selvfølgelig med tilsvarende nedsat effekt.
Solcellerne er en type meget flade paneler, der kan klæbes til den plane tagoverflade; men på nogle varebiler er der beslag, render og false, som gør det umuligt at anvende dem direkte på taget. Til dette formål har REHA Biler udviklet en serie paneler, som solcellerne kan monteres på.
Distribution i Norge?
Hej Helge!
Tak for dit spørgsmål. Jesper Sørensen fra Reha Biler oplyser, at de meget gerne leverer i Norge, og at de har et sæt, der er meget nemt at montere.
Venlig hilsen
Thomas André