Når en kurér-kæmpe som UPS har fossile biler i sin flåde i London, så skyldes det ikke manglende vilje til at tone rent flag for miljøet. Det skyldes simpelthen, at der ikke er strøm nok i storbyens stikkontakter.
UPS i London har 170 såkaldte pakkebiler, men kun de 65 er el-drevne. Hvis virksomheden over natten konverterede hele flåden til el-drift, ville el-nettet ikke kunne levere strøm nok til at oplade alle biler til næste dags dont.
UPS hævder at være først
Men i følge UPS er der opfundet en løsning, som skulle være den første af slagsen i verden. Den hedder “smart grid-ladning” – eller intelligent ladenetværk. Ideen er, at man hjemme i UPS-centralen forbinder hvert ladested og nogle energilagrings-batterier til en central server.
UPS hævder, at man ad denne vej kan udnytte hele el-nettets kapacitet. Ladestrømmen bliver ved hjælp af den nye teknologi fordelt jævnt ud over hele natten uden at der på noget tidspunkt kaldes på mere strøm, end der er til rådighed.
El-bilernes batterier skal genbruges til energilagring
Energilagrings-batterierne er angiveligt med til at udjævne strømmen. Disse batterier er nye, men tanken er, at el-bilernes batterier i fremtiden skal genbruges som energilagre.
- Vi tager denne nye teknologi i anvendelse for at få udryddet nogle af de værste forhindringer for el-bilernes udbredelse i vores flåde. Vi står på tærsklen til en ny tid med bæredygtig bylogistik – både her i London og i en række andre store byer rundt omkring i verden, siger Peter Harris, der er leder af UPS Europe’s afdeling for bæredygtighed.
Teknologien kan accelerere udviklingen
UPS har i øjeblikket 300 el-drevne biler og næsten 700 hybridbiler i Europa og USA. Den nye ladeteknologi ses som en accelerator for den udvikling, der på et tidspunkt vil føre frem til det knækpunkt, hvor elbilerne er billigere i drift end dieselbilerne.
Teknologien er udviklet som en del af et projekt, der hedder SEUL, der står for Smart Electric Urban Logistics. UPS er leder af projektet, der også har deltagelse af Power Networks, der er et forsyningsselskab i London, og Cross River Partnership, der er et offentligt privat partnerskab (OPP).
Cross River Partnership har siden 1994 stået i spidsen for en række forskellige genopretningsprojekter i London og Europa.
Et af disse projekter er FREUVE, der peger på, hvordan man med innovative løsninger kan opnå emissionsfri distribution i otte europæiske storbyer. Cirka 16 kurérvirksomheder – herunder UPS – deltager i projektet med el-biler i forskellige vægtklasser fra 1,5 til 19 tons.
De i artiklen nævnte “varebiler” er 7,5 tons biler. Der er stadig en voldsom mængde vans under 7,5 tons der kører med fossilt brændstof.
Hej Bjarne. Tak for din kommentar. Det er rigtigt. UPS’s eldrevne biler er af mærket Modec og har alle en totalvægt på 7,5 tons. De medvirker i projektet FREUVE sammen med ca. 15 andre europæiske kurérvirksomheder. Bilerne i projektet har totalvægte fra 1,5 til 19 tons totalvægt. Så UPS’s innovative løsning har også interesse for og adresse til 3,5 tons klassen. Se venligst opdateret artikel.
Ja – det går i den rigtige retning og disse projekt viser jo også at der er nogle pæne store opgaver til forsyningsselskaber rundt om i verden som jo gerne skulle løses i takt med udvikling og salg af eldrevne biler generelt.