Danske politikere har i snart 10 år stirret sig blinde på elbilernes miljøegenskaber og det har skygget for andre teknologiske muligheder, der også er venlige i forhold til Co2-problematikken.
På det seneste har danske politikere dog indset, at de danske klimamålsætninger ikke alene kan nås ved ensidigt at satse på elbiler og nu kigges der seriøst på andre drivmidler. Sidste år blev der solgt under 700 elektriske person- og varebiler i Danmark.
Ikke mindst gasbiler (CNG) har frem til nu været en overset mulighed i jagten på Co2-venlige køretøjer, frem til den dag, hvor brintbilen står klar som en total forureningsfri bil.Forleden kørte vi en tur rundt i Sverige i en Opel Zafira gasbil, for at få en fornemmelse af teknikken, der rundt om i Europa er blevet et seriøst alternativ til en konventionel bil.
Tidligere var gasbiler ombyggede versioner af benzin-udgaven, men sådan er det ikke mere. Den Opel Zafira vi prøver er trillet af båndet sideløbende med en diesel-Zafira og opfylder derfor de samme krav til sikkerhed/brand som resten af Zafira-programmet.
Foruden Opel har VW, Ford og Fiat gasbiler i programmet. Ved siden af tanken med gas har Opel Zafira er benzintank på 14 liter, så man løber aldrig tør for brændstof, hvis man ikke lige kan finde en gas-tank. Den samlede rækkevidde er omkring 520 km.
Stort i Sverige
Alene i Sverige er der omkring 40.000 gasbiler på vejene og det samlede tal i Europa er over 1,2 mio. biler, men herhjemme rammes gasdrift unødigt hårdt af de danske afgiftsregler.
Da gasbilen er dyrere at producere, rammes den benhårdt af de danske værdibaserede afgifter og desuden opgives forbruget i kg og ikke i liter/km og dermed har bilerne ikke noget officielt forbrugstal, der kan bruges til at beregne afgiften.
Udenfor Danmark er merprisen for en gas-Zafira omkring 25.000 kr. sammenlignet med en konventionel Zafira, men herhjemme er merprisen omkring 60.000 kr. og dermed er teknikken reelt uinteressant for danske bilister, der gerne vil tænk på Co2’en uden af give køb på rækkevidde og komfort.
Hvor Co2—venlig en CNG bil er afhænger af den gas, der tankes men i gennemsnit er Co2-udledningen omkring 25 procent mindre, men tankes der biogas vil udledningen være langt mindre.
Herhjemme er det foreløbig kun Naturgas Syd, der benytter teknikken i større skala, idet 14 VW Passat på gas indgår i firmaets flåde af biler. Bilerne tankes på Naturgas Fyns eget anlæg, der foreløbig er eneste sted i Danmark hvor man kan tanke gas. Flere anlæg er dog på vej i blandt andet i Skive og København. Udgiften i forbindelse med etablering af en gastank i forbindelse med en allerede etableret tankstation er forholdsvis lille og beløber sig til omkring 1,5 mio. kr.