I uge 39 var politipatruljer travlt optagede af bilister, som kørte uden sikkerhedssele, talte i håndholdt mobiltelefon eller var uopmærksomme i trafikken. I uge 41 gennemførte ordensmagten en landsdækkende indsats for at kontrollere lastbiler for overtrædelse af bestemmelserne om overvægt, cabotagekørsel og køre-hviletid – og i denne uge gælder det jagten på fartsyndere, som gør gader og veje usikre.
Så klap lige de motoriserede heste!
Farten skal ned
Ifølge Rigspolitiet er der tale om en målrettet og landsdækkende kontrol af trafikken med henblik på at ramme overtrædelser af hastighedsgrænserne, og det sker dels ved patruljering, kontrolposter og ved anvendelse af ATK’er – automatisk trafik kontrol med radar og kamera.
Fartkontrollen suppleres af Rådet for Sikker Trafiks tre uger lange ”Sænk farten“-kampagne, som sigter på at få bilisterne til at sænke farten bare en lille smule, fordi det angiveligt vil resultere i færre dræbte og alvorligt kvæstede i trafikken.
2.913 bilister stoppet
Ved trafikkontrollen i uge 39 blev der standset 2.913 køretøjer, og der blev noteret 1.343 forseelser. Af disse handlede det i 299 tilfælde om manglende anvendelse af sikkerhedssele og i 475 tilfælde om brug af håndholdt mobiltelefon under kørsel, hvilket i begge tilfælde takseres med en bøde på 1.500 kr.
36 bilister blev noteret for spritkørsel – og de slipper ikke med et indbetalingskort til statskassen.
Fokus på lastbiltrafikken
Ved trafikkontrollen i uge 41 blev der standset 794 lastbiler og af blev over disse en tredjedel noteret for overtrædelse af færdselsloven. 36 blev noteret for overtrædelse af bestemmelserne om transport af farligt gods, og på flere køretøjer blev der konstateret fejl på bremserne – i nogle tilfælde så graverende, at der på stedet blev nedlagt kørselsforbud.
En enkelt lastbilchauffør blev anholdt for spritkørsel og 71 blev noteret for overtrædelse af køre-hviletidsbestemmelserne – af disse var de 31 chauffører i udenlandsk registrerede biler, og to af disse blev desuden noteret for at have pillet ved fartskriveren i deres biler.
Ved kontrollen af danske chauffører og i dansk registrerede lastbiler blev lidt over en tredjedel af disse ”præmieret“ med rapport og efterfølgende taksering af forseelsen.
Ifølge Rigspolitiet viste antallet og arten af de konstaterede overtrædelser, at der fortsat er behov for en tæt kontrol af den tunge trafik på det danske vejnet.
Lavere fart, færre dræbte
I denne uge gælder det så hastighedskontrol af trafikken, og da to ud af tre trafikdrab sker på landeveje, vil kontrollen være koncentreret på denne del af vejnettet.
Ganske vist har antallet af trafikdræbte gennem de seneste år været faldende, men køres der generelt efter forholdene og med fuld respekt for hastighedsgrænserne, skønnes det at antallet af dødsulykker i trafikken kan halveres.
Kørekortet i fare
Køres der med 55 kilometer i timen i en byzone er bødetaksten 1.000 kroner – eller 1.500 kroner, hvis der hænger en trailer på krogen, og er farten 85 kilometer i timen er bøden på 4.000 kroner – eller 5.500 kroner såfremt der er trailer på krogen og i begge tilfælde resulterer det også i en betinget frakendelse af kørekortet.
Køres der med 95 kilometer i timen på landevej med almindelig fartbegrænsning på 80 kilometer i timen er bødetaksten ligeledes 1.000 kroner og har farten været 105 kilometer i timen er bøden 2.500 kroner plus en betinget frakendelse af kørekortet.
Jo hurtigere, desto dyrere
Overtrædelse af hastighedsbegrænsningen på motovej udløser ligeledes en bøde på 1.000 kroner – eller 3.000 kroner plus en betinget frakendelse af kørekortet, hvis der hænger en trailer på bilen – og er farten over 150 kilometer i timen er bøden 3.000 kroner plus et klip i kortet.
Er farten endnu højere, bliver det kun værre – afregningen stiger med farten.