Navigationssystemet what3words har nu holdt sit indtog i den nye Mercedes Sprinter. Som ekstraudstyr vel at mærke.
Systemet har kunnet fås til Mercedes A-Klasse siden sidste år, og da den nye Sprinter er blevet lanceret med infotainmentsystemet MBUX, kan også denne fås med what3words.
Tre meters nøjagtighed
Det betyder, at man kan finde frem til et hvilket som helst sted på planeten med tre meters nøjagtighed ved blot at sige tre ord til bilen. F.eks. “bord.stol.ske.” Ordene er det rene nonsens, men de udgør en entydig adresse et sted på Jordens overflade.
Entydige adresser er dog ikke noget nyt. Man har altid kunnet bruge længde- og breddegrader, og gennem mange år GPS-koordinater. Det er lige så nøjagtigt, men noget mere besværligt – specielt hvis de skal siges til en maskine.
Stemmestyret navigation er heller ikke noget nyt. Apple’s Siri og Fords SYNC3 er gode eksempler.
Mercedes tror på systemet
What3words er da også blot ét af flere navigationssystemer og lokaliseringstjenester, som verden er blevet beriget med. Spørgsmålet er, hvor stor en udbredelse, systemet vil få med tiden.
En af dem der tror på systemet er Mercedes. Bilmærket har nemlig købt 10 procent af aktierne i what3words, der samtidig er navnet på det engelske startup-firma bag systemet.
Slut med adresseforvirring
Grundlaget for what3words er 57 trillioner kvadrater på 3 gange 3 meter. Kvadraterne dækker hele planeten – også havene. Alle kvadrater har altså deres egen adresse, der består af tre ord.
Dermed skulle det være slut med adresseforvirring. Der er jo masser af gader og veje, der hedder det samme i forskellige byer. Der kan også være dubletter af bynavne. Desuden slipper man for den lidt møjsommelige proces med at indtaste adressen.
Mennesker uden adresse
Det skal man jo så heller ikke med stemmestyrede navigationssystemer. Men vender man sig et øjeblik bort fra bilen og kigger på det enkelte menneske, så træder der andre muligheder frem med systemet.
Enhver person med internetadgang kan finde sin tre-ords-adresse på what3words online-kort eller app. Det kan være nyttigt for mange mennesker.
Tag for eksempel folk, der bor i Brasiliens favelaer eller i Sydafrikas townships. Tag de mange mennesker, der lever som nomader i forskellige egne af verden.
Disse personer kan være veluddannede, have penge på lommen og internetadgang. De har bare ikke nogen adresse i form af by, gadenavn og husnummer.
Lettere at huske og at sige
Men med what3words får de en adresse, der er lettere at huske end f.eks. “latitude: 44.840291 | longitude: 104.589844.” Selv om adressen er tre vrøvleord, er den alligevel nok lettere at huske for sig selv og for andre end en række med 17 tal.
Den er også lettere og hurtigere at indtaste eller indtale i et navigationssystem. Om systemet så altid forstår, hvad man siger, er et spørgsmål. Brugere af f.eks. Siri har erfaret, at dette ikke altid er tilfældet.
Indeholder foreløbig 20 sprog
Hvad så hvis man er dansker i Rusland og skal indtale en adresse? Man kan jo hverken læse eller udtale russiske ord. I dette tilfælde beder man kortet om at skifte sprog. Systemet indeholder foreløbig 20 sprog.
Det er ikke meget ud af verdens omkring 7000 talte sprog. Men da mange mennesker taler mere end ét sprog, behøver systemet ikke dem alle.
Mongolsk er et af de tilgængelige sprog, og Mongoliets postvæsen har taget systemet til sig som dets officielle adressesystem, fordi en stor dele af deres kunder netop er nomader. Verdensbanken i Tanzania (Swahili) er et andet eksempel på en virksomhed, der benytter systemet.
What3words oplyser, at der også arbejdes på at indlemme Mandarin, der tales af over 1 milliard mennesker
Nyttig på byggepladser og i katastrofeområder
Systemet kan også være praktisk i vores del af verden, selv om vi i forvejen har et velfungerende adressesystem. Her vil man f.eks. kunne undgå fejladresseringer. En onlinebutik kan i adresseformularen, som kunden skal udfylde, angive et what3words-adressefelt, som kunden så kan vælge at udfylde.
På store byggepladser kan håndværkere dele deres adresse med vognmanden, entreprenøren eller mester selv.
Er en person blevet syg eller kommet til skade, kan tililende ringe til alarmcentralen og angive stedet. Også nødhjælpsarbejdere har i følge what3words taget systemet til sig, når de skal finde hinanden og koordinere teams i katastrofeområder.
Mulighederne med systemet er mange. Vi må se, hvad det udvikler sig til.
Med venlig hilsen
opløser.højeste.vejlede
Alt Om Varebilers Jyllandsredaktion.