Projektet, som er finansieret i samarbejde med den svenske myndighed Trafikverket, er en mulig nøgle til indførsel af selvkørende biler.
Pålidelig og helt præcis placering er et essentielt punkt i udviklingen af selvkørende biler.
Allerede kendte placeringsteknologier som GPS og kameraer er underlagt begrænsninger under visse forhold; magneter i vejbanen påvirkes ikke af fysiske forhindringer og vejrforhold.
– Magneterne skaber en usynlig ’jernbane’, som betyder, at bilen kan placeres med under 10 centimeters nøjagtighed. Vi har testet teknologien ved forskellige hastigheder, og resultaterne har indtil videre været lovende, siger Jonas Ekmark, der er Preventive Safety Leader hos Volvo Car Group.
100 selvkørende biler
Volvo spiller en ledende rolle i et stort pilotprojekt, der forsker i autonom kørsel. I projektet kører 100 selvkørende Volvo’er på de almindelige veje rundt om Göteborg i almindelig hverdagstrafik.
– Vores mål er, at bilen skal kunne klare hele kørslen selv. Nøjagtig placering er et must for en selvkørende bil. Det kan sagtens lade sig gøre at implementere autonome køretøjer uden at foretage ændringer i den eksisterende infrastruktur, men denne teknologi åbner for interessante muligheder siger Jonas Ekmark.
Holder bilen på vejen
Samtidigt med at styre de selvkørende biler, indeholder magneterne også andre muligheder. De kan for eksempel være med til at styre et eksternt vejbane-assistent-system, der kan være med til at forhindre uheld, hvor biler kører af vejen.
Om vinteren kan snerydningen styres af magneterne, så vi slipper for, at sneplovene rydder skilte og kantstene, der gemmer sig under sneen.
Og skulle den dag komme, hvor alle biler bliver selvkørende, vil det medføre en mere effektiv anvendelse af den plads, vejene optager, fordi præcis placering tillader smallere vejbaner og tættere kørsel.
Sådan gjorde de
Volvo’s forskningsteam anlagde en 100 meter lang bane på virksomhedens testanlæg i Hällered uden for Göteborg. Et mønster af runde ferrit-magneter (40 x 15 mm) blev placeret 200 mm under vejbanen. Testbilerne blev udstyret med adskillige magnetiske sensorer.
Meningen med forskningsprogrammet var at vurdere essentielle punkter, såsom rækkevidde, pålidelighed, holdbarhed, omkostninger, og hvordan en sådan løsning vil påvirke vedligeholdelse af vejene.
Billig løsning
– Vores foreløbige erfaringer er, at ferrit-magneter er en effektiv, pålidelig og relativt billig løsning, både hvad angår infrastruktur og sensorteknologi i bilen. Næste skridt er at udføre test i almindelig trafik, forklarer Jonas Ekmark.
Nissan lancerer smart bakspejl
Helgardering med Wolf Eyes kamera
Det er Claes Tingvall, Traffic Safety Director i Trafikverket, enig i.
– Testens resultater er særdeles interessante, særlig når man ser på både sikkerhedspotentialet og fordelene for udviklingen af selvkørende biler. Implementering af vejmagneter kan meget vel blive en del af Sveriges mål om at være pioner inden for teknologi, der bidrager til bæredygtig mobilitet.