Et af de tungeste argumenter for at indføre selvkørende biler led et kæmpe nederlag i søndags, da en fodgænger blev kørt ned og dræbt af en selvkørende bil fra Uber i Arizona.
Den avancerede teknologi i selvkørende biler er for mange bilister så grænseoverskridende, at tanken om at lade sig transportere af en bil uden at holde på rattet er svær at acceptere.
Overflødiggørelsen er udsat
Og forhindringen bliver ikke nemmere at overvinde nu, hvor alle kan se, at systemerne ikke er så ufejlbarlige, som både bilproducenter, Uber og alle de forskningsinstitutioner, som er involveret i udviklingen, påstår.
Pludseligt er teknologien blevet fejlbarlig, og den fremtid, som syntes så nær i sidste uge, virker nu igen som noget fra en anden verden. Erhvervschauffører rundt omkring på landets rastepladser og i frokoststuerne kan ånde lettet op for en stund. Overflødiggørelsen er udsat for en stund.
Fuld tillid til teknologien
Første reaktion kommer fra Toyota, der midlertidigt indstiller forsøg med selvkørende biler i USA efter ulykken i Arizona.
Toyota understreger dog, at det ikke er manglende tillid til teknologien, som de har fuld tillid til, der er årsag til, at de midlertidigt indstiller deres forsøg med selvkørende biler på offentlig vej.
Testkørerens skyld
- På det punkt afventer vi politiets undersøgelse, men intet tyder på, at ulykken kunne være undgået, hvis bilen ikke havde været selvkørende, siger talsmand for Toyota Bryan Lyons til Automotive News Daily.
- Det er alene af hensyn til vore testkørere, som skal have tid til at reflektere over, hvor vigtige deres job er, uddyber han lidt kryptisk og indikerer dermed, at man holder en dør åben for at skyde skylden på testkøreren.
Ingeniør på bagsædet
Forsøgene med selvkørende biler foregår ved, at en testkører sidder ved rattet og er klar til at gribe ind, hvis der bliver brug for det.
På bagsædet sidder en ingeniør og overvåget systemet under testene. Men ingen af dem nåede altså at gribe ind, da kvinden trådte ud foran bilen i Arizona.
Kun på offentlig vej
Toyota er dog foreløbigt den eneste af de japanske bilproducenter, der kører test med selvkørende biler, som indstiller testarbejdet på offentlig vej. Både Nissan og Honda fortsætter deres forsøg i USA, mens Uber forståeligt nok har indstillet al aktivitet på offentlig vej.
Alle tre japanske bilmærker fortsætter forsøgene på offentlig vej i Japan.
Allerede i 2021
I Europa meldte VW-chef Mathias Müller i går ud, at VW ikke vil lade ulykken i Arizona påvirke tyskernes arbejde med at indføre selvkørende biler.
Her er planen fortsat, at man vil introducere selvkørende person-, vare- og lastbiler allerede i 2021. Dog kun i afgrænsede områder, som for eksempel er indhegnet af geofencing eller lukkede fabriksområder.
Frankrig fortsætter forsøg
Heller ikke PSA ændrer noget efter ulykken, og Renault fortsætter med planer om at introducere Robotaxi i 2022.
De franske forsøg foregår udelukkende på lukkede baner og altså ikke på offentlig vej, som det er tilfældet i USA.
For pludseligt
Ulykken i Arizona skete, da en 49-årig kvinde kom trækkende med sin cykel og ville krydse en firesporet vej. Ifølge de første undersøgelser kom hun så pludseligt ud på vejen, at systemerne ikke nåede at registrere hende.
Bilen er en Volvo XC90 med en ‘operatør’ bag rattet. Netop Volvo har et erklæret mål om, at ingen må blive dræbt eller komme alvorligt til skade i en Volvo fra 2020.