Sidste år offentliggjorde regeringen deres luft-udspil, som blandt andet indeholdt den nyhed, at dieseldrevne varebiler skal omfattes af miljøzonerne i landets fem største byer.
Humlen i lovforslaget (L191) er et ønske om gradvist at indfase dieselpartikelfiltre i de varebiler, der kører i miljøzonerne. Forslaget blev fremsat i torsdags, og det skal førstebehandles i Folketinget den 28. marts.
Men hvordan er det lige, at din varebil bliver ramt? At finde ud af dette, kræver et stift blik i lovteksten. Det er nemlig ikke nok at vide, hvilken Euro-norm varebilen opfylder.
Upræcise skæringsdatoer
Ganske vist er der i lovforslaget en indfasning i tre trin, der groft set falder sammen med perioderne for de forskellige Euro-normer. Men helt så enkelt er det ikke. Skæringsdatoerne for normernes ikrafttræden er nemlig for upræcise og dermed for vanskelige at administrere, mener regeringen.
I stedet foreslås skæringsdatoer efter hvornår varebilen er indregistret i Danmark første gang. Datoerne er lagt ud fra et skøn, som tager hensyn til såvel Euro-regimernes ikrafttræden som importørernes restsalg, bilejernes økonomi, tekniske begrænsninger og fabrikkernes ofte tidlige indfasning af nye Euro-motorer.
Indfasning af de ældste biler
Hvis lovforslaget vedtages, får det første trin virkning fra den 1. juli 2020. Fra og med denne dato vil det komme til at gælde, at alle varebiler, der er indregistreret inden den 1. januar 2007 kun må køre i miljøzonerne, hvis de har et partikelfilter monteret.
En del af disse biler har motorer, der opfylder Euro-normerne fra 0 til 3. De er altså mellem 15 og 25 år gamle i dag, og bestanden af disse biler vurderes at være relativ lille. Nogle af varebilerne kan være så gamle, at det kan blive svært at finde et partikelfilter, der passer. I visse tilfælde vil det være muligt at søge om dispensation.
Glidende overgang for Euro 4-bilerne
En del af bilerne opfylder Euro 4-normen, fordi denne norm trådte i kraft i 2005/2006 – altså inden skæringsdatoen. De Euro 4-biler, der er indregistreret før 1. januar 2007, må heller ikke køre i miljøzonerne uden at have et partikelfilter.
Men de Euro 4-biler, der er indregistreret efter 1. januar 2007 må gerne køre i miljøzonerne – også selv om de fleste af disse ikke har partikelfilter. Dermed forsøger regeringen med en glidende overgang at tage hensyn til bilejernes økonomi, idet disse biler endnu har mange kilometre foran sig, og fordi det kan være en bekostelig affære at få eftermonteret et partikelfilter. Samtidig vurderes det, at den negative effekt på miljøet vil være begrænset.
De sidste Euro 4-biler kommer med
Næste trin træder i kraft den 1. juli 2022. Fra denne dato kommer det til at gælde, at alle dieselvarebiler skal have partikelfilter, hvis de er indregistreret før den 1. januar 2012. Dette vil altså betyde, at alle Euro 4-biler fra sommeren 2022 skal have partikelfilter.
Den 1. januar 2012 flugter i øvrigt med datoen for Euro 5-normens ikrafttræden. Det vil sige datoen der gælder for dieselvarebiler med en totalvægt på mellem 2,5 og 3,5 tons. Det er disse biler, der er flest af, og som derfor er i fokus i lovforslaget. I EU hører disse biler hjemme i kategori N1 og undergruppe II og III. Euro 5-normen for de mindste varebiler (undergruppe I) under 2,5 tons trådte i kraft et år tidligere.
Adgang for alle Euro 5-biler
Efter Euro 5-normen var det ikke længere muligt at få indregistreret en fabriksny, dieseldrevet varebil uden partikelfilter. Derfor hedder det også på trin 2, at alle varebiler indregistreret første gang efter den 1. januar 2012 gerne må køre i miljøzonerne.
De Euro 5-varebiler, der er indregistreret før 1. januar 2012, vil selvfølgelig også have adgang til miljøzonerne efter trin 2, fordi disse jo automatisk også har et fabriksmonteret partikelfilter.
Sidste trin får resten med
Sidste trin træder i kraft den 1. juli 2025. Fra denne dato kommer det til at gælde, at alle dieselvarebiler skal have partikelfilter, hvis de er indregistreret før den 1. september 2016. Når dette trin træder i kraft, kan det komme til at ramme et mindre antal Euro 4-varebiler, som måtte være på restlager hos importørerne.
Kører man i en varebil med et eftermonteret partikelfilter, kan man retteligt spørge sig selv, om dette filter med sikkerhed kan leve op til reglerne i miljøzonerne. Noget tyder på, at der kan være noget i vente.
Måske strengere røggaskrav
Regeringen foreslår ganske vist, at varebiler med eftermonteret partikelfilter, der lever op til de gældende krav om afgiftsfritagelse, også skal anses for at leve op til miljøkravene i miljøzonerne.
Der er dog et lille ‘men’. Nemlig at Miljøstyrelsen er i gang med et udviklingsarbejde. Måske vil udfaldet af dette arbejde betyde strengere røggaskrav til eftermonterede filtre.