Dette er sponsoreret indhold
Der er et væld af fordele ved at købe en brugt bil, frem for en ny bil, når din nuværende trænger til at blive skiftet ud, eller dine behov ændrer sig på grund af ændringer i erhverv, familiesammensætning med videre. Når du køber en brugt bil frem for en ny bil, så får du ofte langt mere for pengene. Dette skyldes, at bilen mister en enorm stor del af sin værdi på sine første 100 kørte kilometer, fordi mange foretrækker at være den første til at køre i deres bil. Hvis du ikke har det sådan, er der derfor mange penge at spare.
At købe en brugt bil kan dog være forbundet med nogle risikofaktorer, som får mange til at gå en stor bue uden om brugtbilsmarkedet. Dette er dog en stor skam, idet der ingen grund til bekymringer er, så længe at man sørger for at tage informerede beslutninger. Faktisk bliver der handlet 150.000 brugte biler privat, årligt i Danmark, så du vil ikke være den første til at tage risikoen. Her følger et par gode råd til at købe en brugt bil fra en privat forhandler, uden at løbe de store risikoer med sine surt optjente penge.
Tjek bilens nummerplade
Når du køber en bil privat, så sker det uden garanti fra sælgeren. Når privatpersoner foretager en handel internt, er handlen udelukkende underlagt købelovens reklamationsbestemmelser. Reglerne om forbrugerkøb gælder altså ikke, med mindre andet er aftalt mellem de to parter. Dette betyder at sælgeren ikke som udgangspunkt skal lægge nogen garanti for købet. Af denne grund, er det enormt vigtigt, at man undersøger hvilken bil, man er ved at smide store summer penge efter. På hjemmesider som eksempelvis nembilhandel kan du tjekke den bil du har i kikkerten for tyveri, restgæld og kilometersnyd. Det eneste du skal gøre er at taste din potentielle bils nummerplade ind, og den søger gennem faldgruberne for dig. Sådan bliver du sikker på, at du ikke bliver solgt en bil med en ubehagelig historie i bagsmækken.
Undersøg modellens historie
Undersøg, og vær bekendt med hvilken model bil du er ved at købe. En simpel google søgning kan gøre det. Mange, især ældre modeller, har nogle velkendte skavanker, som opstår efter et bestemt antal kilometer. Det kunne være en vandpumpe, som ofte bliver defekt efter 50.000 kilometer, eller et køleelement, der begynder at lække efter 70.000. Det er en stor fordel at kende disse typer klassiske fejl, ved lige netop den model bil du er ved at købe, så du kan forhøre dig ved sælgeren, om de pågældende fejl har vist sig, og eventuelt er blevet udbedret. HUSK at bede om kvitteringer, hvis sælgeren påstår at de er blevet udbedret. Ved at følge dette råd, bliver det nemmere at forudse hvilke potentielle udgifter der kan opstå i fremtiden med din nye, brugte bil.
Et tillægs råd til dette, er generelt at gå efter årgange, der ikke er de første cirka tre år af den pågældende model. Når en ny model bliver udviklet, sker det nemlig ofte, at der er nogle startproblemer, som først viser sig når bilen har kørt mange tusinde kilometer i forskelligt terræn. Når disse problemer systematisk begynder at vise sig, bliver de rettet op på i det følgende års model. Derfor forholder det sig ofte sådan at det er et mere sikkert køb, at gå efter årgange, der ikke er de første tre årgange af en ny model.
Husk papirarbejdet
Det papirarbejde der er forbundet med køb og salg af brugte biler, er hvad der holder mange fra at bevæge sig ind på markedet. Det kan være en jungle at finde rundt i formuleringerne, og hvad der skal stå, og ikke stå for at det tæller som et juridisk bindende papir. Men på trods af dette, er papirarbejdet et af de vigtigste skridt, når du køber en brugt bil fra en privat forhandler. Hvis du søger på nettet, findes der masser af gode skabeloner, til gratis download. Med sådan en udfyldt skabelon i hånden, kan dit brugte bilkøb føles langt mere trygt. Du skal sikre dig at alle oplysninger om bilen er skrevet ind i papiret, samt at begge parter skriver under på papiret med dato. Sørg for at der findes mindst to kopier af pågældende aftale, således at både køber og sælger er i besiddelse af den.
Hvis bilen er blevet solgt før, så kan det også være en fordel at få oplysningerne på tidligere ejer, og kopier af salgsdokumenter. Dermed kan du kontakte tidligere ejer, for at forhøre dig om eventuelle problemer med bilen, som den nuværende ejer kan have valgt at lade være forblevet uskrevne.
Med denne hurtige guide i hånden, kan det forhåbentligvis føles lidt mere trygt at bevæge dig ud i junglen af brugte biler