Du skal selv til at fylde AdBlue på din bil. Nye regler træder i kraft og de er – i sagens natur – skrappe.
Det er EU, der har lavet den nye norm, Euro 6, der træder i kraft. For varebiler betyder det, at alle nye biler, der er ombygget til varebil efter danske gulplade-regler, skal opfylde kravene fra 2015.
For ’rigtige’ varebiler træder reglerne først i kraft i løbet af 2016.
Mange bilproducenter klarer stadig at få deres dieselmotorer til at opfylde de knaldhårde emissionskrav uden tilsætningsstoffer, men efterhånden som kravene stiger, bliver det sværere og sværere.
Historiske kuriositeter
I 20 år har motorproducenterne kæmpet for at nedbringe udledningen af skadelige stoffer fra deres motorer. Det har givet os katalysatoren, diverse filtre med dieselpartikelfilteret som det mest iøjnefaldende men også en række små tiltag inde i motorerne.
Dette udviklingsarbejde kan for en stor dels vedkommende arkiveres under historiske kuriositeter, når man går over til ren efterbehandling af udstødningsgassen.
AdBlue sprøjtes ind i udstødningsluften og renser den lige før, den når til partikelfilteret. Dermed fjernes flest muligt af de skadelige stoffer og partikler ved efterbehandlingen, uden at det går ud over brændstoføkonomien, som det hidtil har været tilfældet.
For besværligt
Populært sagt kan man med katalysator, AdBlue og et partikelfilter efter motorens udstødningsmanifold klare hele Euro 6-normen og alene koncentrere udviklingen af motorer om at gøre dem så stærke og brændstofeffektive som muligt.
Årsagen til, at man ikke har indført det før, er, at fabrikkerne har udskudt det længst muligt af frygt for, at kunderne ville fravælge biler, der er for besværlige.
Opel har studsen
Blue HDi er PSA Peugeot og Citroëns navn for biler, der lever op til Euro 6-normen. Allerede i efteråret 2013 introducerede franskmændene de første modeller med Blue HDi-motorer, som er en hel del mere brændstofeffektive end de ’gamle’ Euro 5-motorer.
Lavt værditab på Dacia Logan MCV
Andre bilmærker har det allerede. Opel monterede allerede i 2014 en tankstuds til AdBlue på Zafira 2.0 CDTI ved siden af diesel-påfyldningen under tankdækslet. Fra i år har Insignia også fået det, og fra 2017 kommer det altså også under dækslet på biler fra PSA. Indtil da nøjes de med at have AdBlue-påfyldning gennem et dæksel i bagagerummet lige over tanken.
1000 km på literen
Citroën Jumper – stor personlighed og slasket hår
Opels AdBlue-tank er på ni liter og rækker til omkring 10.000 km. Citroën har monteret en 17 liter stor AdBlue-tank, som bliver efterfyldt ved service-besøg; men kører du mere end 20.000 km mellem service-besøgene, når tanken at blive tømt, og så er det dit eget ansvar at fylde den igen.
En liter AdBlue koster omkring en Euro eller 7,50 kroner fra en tankstander til lastbiler. Senere kommer samme type standere til personbiler, men indtil da må person- og varebiler nøjes med dunke, hvor literprisen ligger på omkring det tredobbelte.
30 år gammel
Når der er mindre end 2400 km tilbage i tanken, får du en advarsel i form af en lampe i instrumentbordet og en bip-tone, der lyder hver gang, du starter bilen.
Når der er mindre end 600 km tilbage i AdBlue-tanken, kommer signalet hvert halve minut, og når tanken er tom, kan du ikke starte bilen mere.
Disse forskrifter er dikteret af EU, forklarer Citroën, så du kan altså ikke klage til Citroën og resten af PSA over dem.
Uden AdBlue ville motoren næsten forurene lige så meget som en 30 år gammel dieselmotor.