Renault har fart på. For få år siden fik den danske importør stillet stolen for døren af det franske moderselskab med besked om at øge markedsandelen til fem procent. Eller dø.
Samtidigt lurede Renault-ejede Dacia i kulissen, men i kampen for markedsandele havde importøren satset hårdt på at forhandle de rigtige priser på Renault. Dermed blev Dacias muligheder for at komme til Danmark mindre og mindre. For hvis der ikke er en reel prisfordel på de to, ville importen af den rumænske søster ikke give mening.
Men målet om markedsandelene blev nået, og franskmændene blev mere venligt stemt, så der også blev plads til discountmærket Dacia.
Best of the rest
I sidste uge blev de nye priser på den store stationcar, Logan MCV, offentliggjort. 67.000 kroner plus moms gør den til Danmarks billigste varebil. Dermed ser 2014 ud til at blive året, hvor Dacia for alvor skal pumpes ud på de danske veje.
Dacia Logan trumfer alle på prisen
Men faktisk er det på gule plader, Renault klarer sig bedst. VW, Ford og Mercedes-Benz har fordelt de tre første pladser med henholdsvis 18,2, 13,4 og 12,7 procent af markedet.
Men på de næste pladser finder vi Renault, Opel, Fiat og Peugeot, der ligger og slås med markedsandele lige omkring de 6-8 procent. Og her klarede Renault sig bedst. Med en fremgang på beskedne 101 biler rykkede franskmændene op over otte procent af salget og dermed fra en ottendeplads i 2012 til en fjerdeplads i 2013.
Store forventninger
Springet op til 3000 gulpladebiler, hvor Mercedes-Benz på tredjepladsen ligger lige nu, synes endnu uden for rækkevidde. Men med ombyggede personbiler som Dacia Logan MCV og Renault Clio, der går som varmt brød lige nu, og introduktionen af den nye Renault Trafic og en lettere opdatering af Master i uge 37, forventer koncernen en fremgang i omegnen af 30 procent svarende til næsten 600 flere solgte varebiler i 2014.
Her priserne på Clio Stationcar van
Kangoo Z.E.
Efter Better Place’ konkurs og lukning i Danmark trak Renault trukket de elektriske følehorn til sig, mens de omgrupperer i el-afdelingen. Alene oprydningsarbejdet for at holde Fluence-kunder nogenlunde skadesfri har kostet 20 millioner kroner.
Men de store investeringer er ikke spildt. Skriften på væggen fik for længe siden fabrikken til at flytte fokus til Zoe, som nu bliver pushet hårdt.
Kangoo Z.E. eksisterer stadig og kommer med rundt og bliver præsenteret storkunder, der nu får mulighed for at købe eje batteriet. Hidtil har det kun været muligt at lease batteriet, og netop den detalje fik mange kunder til at springe fra.