For et par uger siden var Altomvarebiler i München til præsentationen af Opel Vivaro. De to biler ruller af samme transportbånd i Sandouville, men vi fik kun lejlighed til at prøve de to stærkeste motorvarianter med biturbo.
Egentlig var de ikke så overvældende stærke, som man kunne forvente. Det er trods alt den samme 1,6 dCi-motor, som blandt andet driver Scenic og Grand Scenic. Men en Vivaro med læs er en helt anden snak.
Derfor var det med en vis skeptisk forventning, at vi i København udnyttede lejligheden til at prøve den 115-hestes variant med enkelt turbo.
Småt er godt
Den skepsis forsvandt som dug for solen. Der er masser af saft og kraft i de 115 hk og 300 Nm. Og som det fremgår af prisliste og forbrugstal, er der al mulig grund til at overveje den ’lille’ motor grundigt.
Ny Opel Vivaro og Renault Trafic udfordrer Ford Transit
Det er værd at bemærke, serviceintervallerne er sat op til 40.000 km eller to år. Det kræver en del selvtillid at stole på, at olien kan holde så længe i så lille en motor, der skal bestille så meget – og så med to turboer i mange modeller.
Kløften udjævnes
Interiøret minder i store træk om det, vi finder i den lille multibil Captur. Det er i sig selv ikke nogen stor åbenbaring, men det fortæller lidt om, hvordan kløften mellem personbiler og varebiler udjævnes gradvist.
Flere variationer over Renault/Opel-tema
Opel har kig på markedet for chassisopbygninger
I midten af instrumentbordet har du i princippet tre muligheder for underholdning:
R-Link er hele multimedie-baljen indbygget i bilen; kørecomputer, navigation, radio, dine udvalgte apps og online-opkobling.
Det koster 5500 kroner plus moms.
Media-Nav er egentlig bare en radio med 7-tommer skærm og navigation.
Det koster 4231 kroner plus moms.
Medbring selv
I den langt mere folkeligt prissatte R&Go får du stort set de samme muligheder som med R-Link. Forskellen er bare, at du selv skal have det hele med bortset fra bilens kørecomputer. Du kobler din tablet til et USB-stik, så den kan kommunikere med bilens computer og musiksystem.
R&Go er en slags arbejder-version af R-Link. Sådan groft sagt. I virkeligheden består det bare af en ’Smart Dock’ tablet-holder til 358 kroner og/eller en Smartphone-holder til 254 kroner. Med din smartphone eller tablet sikkert anbragt i holderen, downloader du en app fra Renaults hjemmeside, og så er systemet til din opkobling klar.
Hjem til Frankrig
Trafic bygges ligesom Opel Vivaro på Renaults fabrik i Sandouville i Frankrig. De hidtidige modeller er blevet bygget på Nissans fabrik i Spanien. Samarbejdet med Nissan er nu kogt ned til et logistik- og reservedels-samarbejde, men med Nissans udtræden af varebilsamarbejdet har Renault altså valgt at flytte produktionen hjem til Frankring, så alle tre varebiler bliver produceret på hjemmebane.
Renault’s franske specialiteter
Priserne starter på 188.000 kroner plus moms for en 90-hestes 1,6 dCi med single turbo. For 5000 oveni opgraderes den til 115 hk.
Biturbo-versionerne starter på 203.000.
Der er premiere på Renault Trafic i slutningen af august.
Syntes i glemmer i artiklen at Opel Vivaro vil blive produceret på Vauxhall fabrikken i Luton som altid, og så vidt jeg ved skal der også rulle nogle traffic af båndet derover, dog med undtagelse af de høje modeller som hidtil er blevet bygget i Spanien men som vil blive flyttet til Frankrig nu.