Sideløbende med verdenspremieren i København på en ny generation af den mellemstore Trafic varebilserie har Renault præsenteret den faceliftede Master – den største varebil i det franske modelprogram.
Master er Renaults modstykke til søstermodellerne Opel Movano og Nissan NV400 og alternativ til konkurrenter som Ford Transit, VW Crafter, Mercedes-Benz Sprinter, Iveco Daily, og den fransk-italienske trio Citroën Jumper, Fiat Ducato og Peugeot Boxer.
Modelseriens hidtidige tre chassislængder og taghøjder er nu udvidet med en fjerde og endnu længere, baghjulstrukket Master.
Plads til en Twizzy
Den nye L4H3-variant er udviklet til virksomheder og brugere, der lægger større vægt på pladsmæssig kapacitet end på vægtmæssig lasteevne.
For at optimere de indvendige pladsforhold har den kun enkelte baghjul i stedet for tvillingehjul. Det gør varerummet stort og bredt nok til at rumme en Renault Twizy på ladet – eller for den sags skyld en Renault Twingo – i det mindste er der bredde nok over hjulkasserne.
Varerummet i den store Master har en kapacitet på op til 17 kubikmeter. Rummet er 4383 mm langt, 1765 mm bredt; 1380 mm mellem hjulkasserne, og 2048 mm højt.
Adgangen er sikret via to symmetriske fløjdøre bagtil og en stor sidedør i venstre side bag førerkabinen.
For så vidt angår vægt kan den lange Master – afhængigt af taghøjde – lastes med op til 2.134 kilo.
To nye biturbo-motorer
Samtidigt med den nye karrosserivariant har Renault opdateret motorprogrammet, så der nu er fire motorer at vælge iblandt.
Dels er der to turboladede dCi-dieselmotorer på henholdsvis 110 og 125 hk og dels er der to Energy dCi-dieselmotorer med to turboladere og ydelser på henholdsvis 135 og 165 hk.
Det maksimale drejningsmoment i de fire maskiner er henholdsvis 285, 310, 340 og 360 Nm – for de to førstnævnte ved 1.250 o/min og for de to sidstnævnte ved 1.500 o/min.
Alle fire motorer er koblet til manuelle 6-trins gearkasser og ved en foreløbig prøvekørsel af den nye Master med 800 kilo ballast i varerummet viste de to bi-turbo modeller sig både meget smidige, letkørte og støjsvage.
Energy-motorer á point
Ved kørsel i bytrafik gør det ingen væsentlig forskel, om den trækker med 135 eller 165 hk. De ekstra hestekræfter i den største Energy-motor kommer først til deres ret ved lange træk på motorveje.
Ellers står de to motorer á point med hensyn til brændstoføkonomi og CO2-udslip, hvilket skyldes optimeret styring af forbrændingsprocessen og det standardmonterede start/stop-system.
ECE-normtallet for det gennemsnitlige forbrug er 6,9 liter pr. 100 km svarende til knap 14,5 km/l og CO2-udslippet er 180 g/km.
Kommer i efteråret
Om man så skal vælge sin Master med den ene eller anden motor vil i sidste ende komme an på kørselsbehov og likviditet.
De to turboladede 110 og 125 hk dCi-motorer er mere dieselkrævende end de to kraftigere Energy dCi-motorer. Kommer til efteråret Da disse to på sæt og vis er lige gode på kortere distancer, bliver det afgørende nok prisforskellen på 135 og 165 hk – omend der endnu ikke foreligger danske priser.
Forventningen er, at der bliver tale om beskedne prisstigninger i forhold til priserne for det eksisterende Master-program, der spænder fra 149.900 til 270.200 kr. for forhjulstrukne modeller og fra 267.700 til 277.700 kr. for baghjulstrukne ditto
Den nye Master forventes lanceret i Danmark ultimo september, primo oktober.