Altomvarebiler.dk i Saragossa:
Renault var længe om at lave deres egen version af Qashqai, som de jo har fri adgang til som den ene halvdel af Nissan-Renault-alliancen. Qashqai blev introduceret i 2007 og er én af nyere tids største bilsucceser. Herhjemme står den for hvert andet salg i et segment, hvor konkurrenterne hedder Suzuki Vitara, Dacia Duster, Opel Mokka, Hyundai ix35, Ford Kuga og VW Tiguan.
Hænderne i skødet
Forklaringen er, at Renault dels har haft den skidt designede Koleos på programmet. Den kører med succes i Asien, men i Europa har det mildt sagt været småt med succesen. Og dels har de ganske enkelt haft travlt med at udvikle på nye og eksisterende modeller.
Men sådan som de mellemstore crossovere stormer frem på verdensplan, kunne Renault ikke længere sidde med hænderne i skødet og lade andre om at score markedsandele.
Som det hele jo handler om.
40 liter
Nu kobler Renault sig på anden generation og smider Kadjar på gaden. 60 procent af delene er identiske med Qashqais, og det samme er rundt regnet 97 procent af køreoplevelsen.
Der er få forskelle. For eksempel har Kadjar med sine 20 cm lidt større frihøjde end sin japanske kusine. Den er også syv centimeter længere, så der bliver plads til en bagatel af 40 liter mere i varerummet.
95 procent usynlig
For at give sælgerne noget at arbejde med, når de sælge en bil, som teknisk er identisk med Qashqai, har Renault valgt at bygge den forholdsvist tæt på det oprindelige koncept med svulstige kurver og muskuløse skærmkasser. Det lyder og ligner flere steder som en Nissan Qashqai, men Renault siger, at 95 procent af alle synlige dele er unikke for Kadjar.
Men Kadjar kører og opfører sig som en Qashqai. Kørestillingen er selvsagt høj og komfortabel. De tynde A-stolper og den enorme forrude, som er blandt de resterende fem procent, der er taget direkte fra den japanske kollega, giver en sjældent set fabelagtig panoramaudsigt, hvilket naturligvis fremmer både sikkerhed og tryghed.
Forestående genfødsel
Kadjar bygges på samme platform som blandt andre Megane. Det er en modulplatform, som til lejligheden er gjort lidt større. Den har altså ikke det store til fælles med den nyligt introducerede Renault Espace eller den nært forestående genfødsel af Renault Laguna.
Tre supermotorer
Bortset fra motorprogrammet.
I Danmark kommer Kadjar med tre motorer. Og mere behøves ikke. Her er hverken nogen dum gammel sugemotor for at gøre indgangsprisen lav eller en ligegyldigt racer-maskine, som ingen køber. Kun tre effektive små turbomotorer, som kan klare sig i direkte sammenligning med selv de største konkurrenter.
1,2 TCe benzin med 130 hk, som ligger i indgangstrinet Life og kun fås med manuel sekstrins gearkasse; 1,5 dCi med 110 hk med enten sekstrins manuel eller den automatiske EDC gearkasse, som i begge opstillinger præsterer over 26 km/l; og 1,6 dCi med 130 hk, manuel gearkasse og valg mellem forhjulstræk eller 4×4.
Det er de muligheder, man har at vælge imellem her til lands. Ingen andre kombinationer er tilgængelige.
Godt udstyr og en irriterende lyd
Tre udstyrsvarianter er tilgængelige. Alle har aircon, LED kørelys, Radio med USB og Bluetooth og ADAS, der er et sikkerhedssystem med automatisk op- og nedblænding, skiltegenkendelse, vejbanevogter og en irriterende lyd, der advarer dig, når du overskrider hastighedsbegrænsningen.
Det betyder, at man rent faktisk bliver godt kørende i billigste model med benzinmotor, der kører op til 17,9 km/l. Den koster fra 256.900 kroner på hvide plader.
Dieselvarianterne starter på 280.900.
Stort gulplademarked
Gulpladepriserne er endnu ikke på plads, så den gamle regel om halv pris plus ombygning (cirka 4500) og moms må gælde indtil videre.
Jeep Renegade – en lille fed med X-faktor
Men én ting er sikkert: Renault Danmark er meget opmærksom på, at Kadjar får et stort publikum til både gule og spraglede nummerplader, så priserne skal sidde lige i skabet første gang.
Altomvarebiler.dk bringer selvfølgelig nyt om gulpladepriserne i samme sekund, de kommer på plads.