Mobilitet er mange ting. For det meste handler det om at holde det eksisterende materiel kørende med så få værkstedstimer som muligt. Men i nogle situationer er det langt mere grundlæggende et spørgsmål om at holde den enkelte varebil i bevægelse, når underlaget driller.
Derfor trækker Renault offroad med to typer ekstra greb til deres varebiler. Master kan fås med et godt, gammeldags firehjulstræk, mens hele programmet i løbet af efteråret kan leveres med X-Track, som er et begrænset differentialespær til den trækkende aksel.
Gennemprøvet teknik
Firehjulstrækket til Master bliver bygget ude i byen af de tysk-østrigske 4×4-specialister, Oberaigner, som også leverer offroad-versioner til Mercedes-Benz, VW, Nissan og Opel.
Det er et forholdsvist simpelt system. Ikke så meget fikumdik. Kun gennemprøvet teknik. Og sådan føles det også. Under demoturen på en terrænbane uden for Barcelona fremstod det som et uhyre solidt men også traditionelt system på godt og ondt.
Kys koblingen
Tilkoblingen foregår elektronisk, men den føles fuldstændigt som den gang, vi rodede med tre-fire gearstænger på gulvet af en Toyota Landcruiser. Man skal holde stille og sætte den i frigear for at koble 4×4 til. Jeg prøvede det nogle gange, og hver gang måtte den lige en tur i første gear og kysse koblingen, før den gik i gear.
Og først når firehjulstrækket er koblet til, kan man sætte den i lavgear, som er et reduktionsgear med en udveksling på 1:1,42. Også her måtte den have lidt hjælp, før den klikkede i hak, og displayet viste ‘On’.
Militærkøretøjer
Displayet er iøvrigt en historie for sig selv. Normalt er det et absolut no go at bruge forskellige typer skærme med forskellige skrifttyper i samme bil. Det er iøjnefaldende og virker ikke gennemført.
Men Oberaigner bygger også militærkøretøjer, og har man prøvet sådan et, har man også set de grove, upolerede men funktionelle sorte displays med gule bogstaver. Det skal være nemt at aflæse i en stresset situation, og det er det.
‘Still Thinking’
Samtidigt har producenten bevaret muligheden for lidt flere informationer ved at vælge bogstaver frem for en lille diodelampe. På denne måde kan der for eksempel stå ‘Still Thinking’, hvis du forsøger at koble reduktionsgearet til, før firehjulstrækket er gået i hak.
At man så helt har droppet designere i processen er forståeligt set ud fra et økonomisk synspunkt, men det kræver nok lidt forklaringsarbejde fra sælgeren. ‘Military Specs.’ er dog ofte et udmærket argument, når man skal sælge firehjulstrækkere.
De bedste terrænegenskaber
Skal du virkelig i terræn med din Master 4×4, bør du nok vælge den korteste af de to akselafstande på 3,7 meter. Den har en frihøjde på 18-20 cm, mens den længste på 4,3 meter kun klarer knap 17 cm. Rigtige offroadentusiaster sværger som regel til kort akselafstand, fordi det giver de bedste terrænegenskaber.
Med firehjulstræk bliver forakslen hævet cirka 65 mm, mens bagakslen løftes 45-58 mm afhængigt af, om den er single- eller tvillingmonteret. Firehjulstræk kan leveres til versioner med 125, 135 og 165 hk og kun til manuelt gear.
X-Track
I den lettere ende kan du tilvælge begrænset spær på den trækkende aksel. Renault kalder det X-Track og er en slags softroad-feature, der flytter kræfterne til det hjul, der har bedst greb i modsætning til det eksisterende Extended Grip, som er standard på alle Renaults varebiler, der kun kan hjælpe ved at bremse det hjul, der mister grebet.
X-Track tillader en begrænset mængde hjulspin, så hjulene kan arbejde på underlaget, selv om der ikke er fremdrift. Rigtigt mange håndværkere vil nikke genkendende til situationen, hvor de sidder fast i sne eller mudder med hjul, der ikke reagerer, fordi de har mistet grebet.
Leveringstid
X-Track kommer på markedet fra september, mens Master 4×4 er på vej ud til forhandlerne netop nu. Du skal regne med nogle ugers leveringstid på begge systemer, idet bilerne bygges på bestilling. Renault har ingen planer om at tilbyde firehjulstræk til forhjulstrukne varebiler – altså Kangoo og Trafic.
Opel kan også levere firehjulstræk til søstermodellen Movano, men på grund af urealistisk høje priser er det ikke noget, man har planer om at markedsføre, oplyser Opel Danmark.
Renault har endnu ikke danske priser på plads, men vi vender tilbage med mere info i den rækkefølge, det indløber.