I september sidste år fik vi en ny miljønorm – WLTP – som alle nye personbiler skal testes efter. I september i år træder den i kraft for alle nye varebiler.
En del af WLTP foregår i et laboratorium efter en ny protokol, der bedre afspejler de moderne bilers kørselmønstre. En anden del af testen er den såkaldte “Real Driving Emissions” eller RDE. Den foregår med måleudstyr kaldet PEMS fastgjort til bilen, mens den kører på gader og veje. Alt dette skal sikre, at målingerne bedre kommer til af afspejle, hvad bilerne i virkeligheden bruger og udleder.
PSA vil spille med åbne kort
Målemetoden har været under udvikling i nogle år. At den er en velkommen modernisering af den gamle NEDC-metode er blevet bestyrket af bl.a. dieselskandalen med Volkswagen.
Mens VW tilsyneladende valgte at skjule bilernes emissionstal, så har PSA-koncernen valgt at gøre det modsatte. Her er strategien, at ‘spille med åbne kort’.
Målemetode udviklet sammen med NGO’er
PSA har simpelthen at udviklet en målemetode, der minder om RDE. De har derpå testet deres biler efter metoden og offentliggjort tallene. Ikke så overraskende er tallene meget positive og ligger langt under grænseværdierne for NOx.
Det begyndte i 2015, hvor PSA proklamerede, at man fremover ville begynde at underkaste nye biler målinger efter samme princip som skulle blive gældende i den nye RDE-norm. I løbet af 18 måneder udviklede PSA en målemetode i samarbejde med to organisationer.
Verificeret af Bureau Veritas
Den ene af disse to organisationer er T&E (Transport & Environment). T&E er en europæisk paraplyorganisation for en række NGO’er, der arbejder inden for transport og miljø. Den anden hedder FNE (France Nature Environment). FNE er en fransk sammenslutning af organisationer, der arbejder inden for naturbeskyttelse.
I løbet af de 18 måneder blev der testet 60 bilmodeller. Der blev udført 430 tests og kørt over 40.000 kilometer. Ud fra de indsamlede datamængder udviklede man en protokol, der passer til over 1000 modelvarianter af mærkerne Peugeot, Citroën og DS.
Metoden blev kontrolleret og verificeret af Bureau Veritas.
Dermed blev PSA den første bilproducent i verden, der tog et sådant initiativ. PSA har sammenlignet tallene med de forbrugstal som bilejere lægger op på websitet spritmonitor.de og fundet, at tallene passer godt sammen med virkelighedens målinger.
Et godt stykke under grænseværdierne
PSA har netop offentliggjort tal for fem personvognsmodeller med Euro 6d-motorer. Tallene for NOx-værdier ligger et godt stykke under de grænseværdier, der skal gælde fra 2020. Men målemetoden er som nævnt udviklet af PSA selv.
I september 2017 testede ADAC, der er tyske søsterorganisation til FDM, 188 dieselbiler med PEMS, og her fik PSA kritik for at udlede for meget NOx.
Varebilerne måles
I denne måned vil PSA på sit website afsløre resultaterne af egne forbrugsmålinger på sine Euro 6b-varebiler – dvs Peugeot-modellerne Partner, Expert og Boxer samt Citroën-modellerne Berlingo, Jumpy og Jumper.
Og lur os, om ikke det viser sig, at også disse biler udleder langt mindre NOx og langt færre partikler end 2020-kravene.
Måleværdier på 80 procent af alle modeller
PSA oplyser desuden, at deres målinger vil være tilgængelige for 80 procent af alle de europæisk solgte Euro 6d-personbiler inden udgangen af 2018.
Det samme vil være gældende for varebiler inden udgangen af 2019.