Taler man om Expert, Scudo, Jumpy eller Proace, kommer det stort set ud på ét, for de har samme DNA-profil. Dog er de som firlinger: de ligner hinanden til forveksling, men er alligevel forskellige på grund af individuelle karakteristika.
Toyotas nye varebil Proace, der erstatter den populære HiAce, som blev udfaset i 2011, har nemlig europæiske gener al den stund, at den udspringer gennem en tilslutning til det fransk-italienske joint venture mellem industrigiganterne PSA og Fiat.
Er den så bare en en Citroën Jumpy, Fiat Scudo eller Peugeot Expert med Toyota-emblemer? Til en vis grad, men den er under alle omstændigheder en rigtig håndværkerbil og en tiltrængt erstatning for HiAce. Og i sammenligning med sidstnævnte er den nye Proace et klart fremskridt i et driftsøkonomisk perspektiv.
Grundlæggende er chassiskonstruktionen som i de franske og italienske modeller. Det samme gælder drivlinien, mens der i indretningen forekommer forskelle.
Positiv særbehandling
Desuden tilgodeses Proace ved positiv særbehandling på vejen gennem samlebåndet. Med en selvstændig kontrolfunktion i produktionsprocessen har Toyota sikret sig, at modelvarianterne med den japanske bilgigants emblemer testes og kontrolleres efter Toyotas kvalitetsnormer, før blåstempling som godkendt til levering.
Om dét så kommer til udtryk i mærkbare forskelle kan diskuteres, men den Proace, vi prøvede, var i alle tilfælde – med et par undtagelser – fint kørende med en fornemt afbalanceret motor med stort og smidigt kraftoverskud. Ren fornøjelse.
Testbilen var en langakslet Proace 2.0D med standard tagprofil, og den var ekstraudstyret med 16-tommer aluminiumfælge og gummimåtter i førerhuset. Karrosserimæssigt var den indrettet med fast, støjisoleret og rudeløs skillevæg, en skydedør i begge vognsider og bagtil fløjdøre med ruder.
Bilens let tilgængelige varerum var forsynet med et til Proace specialudviklet træfibergulv med skridsikker belægning, men ingen surringsankre. Selvom varerummets loft og sidevægge stod nøgne, glimrede Proace takket være varerumsadskillelsen ved et lavt og komfortabelt støjniveau.
Udsyn med begrænsninger
Udsynsforholdene var hverken værre eller bedre end med de øvrige firlinger – eller for den sags skyld andre langakslede varebiler. Brugen af bilens todelte sidespejle med konkave spejlglas i de nederste sektioner bliver afgørende for gnidningsløs manøvrering, men oversigtsforholdene bagtil er dog ikke optimale. Biler af den art bør som standard være udstyret med et bakkamera.
Kort sagt efterlod Proace sig i alt væsentligt et positivt indtryk både med hensyn til ydelse, køreegenskaber og komfort. Dog var koblingsvandringen ved igangsætning så kort, at det krævede nogen tilvænning at undgå utilsigtet hjulspin. Gearskiftet kunne drille ved at ”gå på kant“ ved raske skift fra sjette til femte geartrin, med mindre skiftet foregik i moderat tempo og med meget håndfast føring. Da fænomenet ikke er registreret som almindeligt forekommende på firlingerne, betragtes det i denne forbindelse som et eksempel på undtagelsen, der bekræfter regelen – for bortset fra den nævnte detalje fungerede gearskiftet upåklageligt.
Masser af udstyr, men ingen holder til store flasker
At Toyota-folk foretager kvalitetskontrol ved samlebåndet er selvfølgelig betryggende, men retfærdiggør det prisen på en Proace som den testede i rå basisudgave til 168.278 kr. plus moms?
Til sammenligning koster en tilsvarende Citroën Jumpy med 2,0-liter partikelfiltreret HDi-turbodieselmotor fra 171.240 kr. plus moms, mens en Peugeot Expert med samme motor er prissat til 171.990 kr. plus moms, og en Fiat Scudo med tilsvarende turbodieselmotor koster 172.249 kr. plus moms. De tre bilers motorydelse opgives ganske vist til henholdsvis 125, 128 og 130 hk, men er dog i bund og grund den samme.
Prisforskellen handler ikke kun om motorernes slagvolumen og ydelse, men også om indretning og udstyr. Eksempelvis er holdere til halvanden liter flasker ikke standard i Proace – end ikke i T2-versionen med udvidet udstyrsniveau. Flaskeholdere findes angiveligt til modellen – som ekstraudstyr.
Til gengæld har T2’eren som standard airconditionering, elektriske sideruder og ditto spejle – de sidstnævnte med varmetråde – fjernbetjent centrallåsning, crpilot, forlygtevaskere, fører- og passagerairbag, højdejusterbart førersæde og multijusterbart rat, sædevarme, radio med Bluetooth samt AUX/USB-stik, to 12v-stik og Webasto tilskudsvarmer. Men så er prisen også over 200.000 kr.
Om man vælger den ene, anden, tredje eller fjerde må man gøre op med sig selv efter en nøje sammenligning af motorydelse, udstyrsniveau især, driftsøkonomi, garanti- og servicevilkår og anskaffelsespris i forhold til behovet og den foretrukne modelkonfiguration – akselafstand og taghøjde.
Testbilen i profil
Model: Toyota Proace 2.0D L2H1
Pris: 201.890 kr. ekskl. moms – 240.889 kr. inkl. moms
Udstyrsversion: T2
Ekstraudstyr: 16-tommer alufælge, gummimåtter til 8.395 kr. inkl. moms
Modeludvalg: Flere motor-, karrosseri- og udstyrsvarianter til priser fra 154.890 kr.
Konstruktion & design
Lukket kassevogn med uafhængige hjulophæng, 3-sædet kabine, isoleret skillevæg, skydedør i begge sider, fløjdøre bagtil og varerum med skridsikker gulvbelægning
Drivlinie
Motor: 4-cyl., 2,0 liter, turboladet dieselmotor
Ydelse: 128 hk/320 Nm v. 4.000/2.000 o/m
Transmission: Forhjulstræk, 6-trins manuel gearkasse
Præstationer
Acceleration: 0-100 km/t 12,2 sek
Topfart: 170 km/t
Gnsn. ydelse: 15,6 km/l (ECE)
CO2-udslip: 168 g/km
Mål, vægte & træk
Længde, bredde højde: 5135/1986/1942 mm
Akselafstand: 3122 mm
Varerum: 6,0 kbm
Max. godslængde: 2584 mm
Max. godsbredde: 1600 mm
Max. godshøjde: 1449 mm
Max. bredde mellem hjulkasser: 1245 mm
Max. læssehøjde: 562 mm
Egenvægt: 1.720 kg
Totalvægt: 2.932 kg
Totalvægt med påhæng: 4.932 kg
Lasteevne: 1.122 kg
Påhængsvægt m/u bremser: 2.000/750 kg
Taglast max.: 170 kg
Garanti & service
Mekanisk garanti: 3 år/100.000 km
Lakgaranti: 3 år
Garanti mod rustgennemtæring: 6 år
Serviceinterval: 30.000 km
Vejhjælp: Europa/gratis
Servicekontrakt: 3 år/90.000 km – ekskl. dæk 491.96 kr. pr. md. inkl. moms – 0,20 kr./km
Årlig ejerafgift
6.520 kr.
Konkurrenter
Foruden de øvrige i den fransk-italiensk-japanske kvartet er der Opel Vivaro, Renault Trafic og Nissan NV200, Ford Transit Connect/Transit Custom, VW Transporter, Hyundai H1 og Mercedes-Benz Vito.