Hvor er instrumenterne og knapperne til at trykke på? Umiddelbart kigger du forgæves efter det, du kender. Funktioner, der ikke bliver aktiveret af en knap på rattet, finder du på en storskærm suppleret af en trykfølsom skærm.
Skræmmende, irriterende? Ja, til at begynde med, for den krøllede franske logik harmonerer i første omgang ikke med min mere ligefremme danske.
Efter nogle dage begynder det så småt t dæmre for den lidt utålmodige, der hurtigt bliver træt af at skulle trykke sig igennem flere lag for at komme frem til at justere varmen, blæseren, fordelingen, radioen, lysstyrke i instrumenterne og en del mere.
En enkelt tryk/drejeknap til radioen har undgået designernes opmærksomhed, men det forbliver en gåde, hvordan radioprogrammers rækkefølge kan ændres for ikke at sige, hvordan uønskede stationer slettes. For øvrigt er der ikke mulighed for at afspille en CD, det koster 1800 kr. ekstra, men der er masser af muligheder for tilslutning af iPod, USB stik etc.
Instrumenteringen er avanceret
Hovedinstrumenteringen sidder i midten og formidler en mængde informationer. Denne skærm på 30,5 cm i tværsnit er ikke trykfølsom og er i øvrigt uden for rækkevidde på grund af forrudens fremskudte placering.
Justeringer sker via den lidt mindre 18 cm trykfølsomme skærm neden under, hvor alle undermenuerne er samlede. Her viser det sig også, at der er tre forskellige udseender på hovedskærmen, hvor chaufførens individuelle smag afgører udseendet.
Personligt foretrækker jeg den enkle, meget overskuelige grafiske skærm. Blot er der et aber dabei. Valget imellem de tre skærm i HD kvalitet er kun tilgængelig på udstyrsniveau Intensive, som prøvebilen er på.
Teknikken er til topkarakter
Nok om alt det besværlige, der bliver mindre besværligt i løbet af en uges tid og lad os komme frem til bilens egenskaber.
Indstigning, sæder, udsyn og kørestilling er som det skal være. mange vil være begejstrede for den store forrude og nogle for panorama glastaget, der er tilvalg til 6965 kr./8037 kr. uden og med moms, andre vil gerne spare de penge.
Prøvebilen hedder e-HDI 115 ETG6 og er udrustet med en 1,6 liter e-HDI turbodiesel motor med start/stop og lidt elektrisk hjælp til start foruden den fremragende automatiserede ETG6 gearkasse. Ydelsen er 115 hk og drejningsmomentet på 270 Nm med et kortvarigt tillæg på 15 Nm ved maksimal acceleration.
Der er kun roser uden torne til den tekniske konfiguration. Start/stop funktionen fungerer ved hjælp af generatoren, der også er starter motor. Det betyder, at start af motoren er lynhurtig og uden mekanisk støj, fordi starten sker ved hjælp af et poly-V bælte i stedet for mekanisk start med et slyngdrev og startkrans som på andre biler. Starten tager kun 400 millisekunder.
Tøv ikke med at vælge ETG6
Gearkassen er alle pengene værd og merpriser er kun 4642 kr. uden moms og 5356 inkl. moms. For den merpris er der ingen koblingspedal, der er kommet krybefunktion, der er behageligt ved kø kørsel og skifteprogrammet er blevet forbedret til stort set at simulere en ægte automatisk gearkasse.
Forskellen imellem ETG6 og kraftoverføring med en olieturbine er, at ETG6 er en almindelig mekanisk gearkasse med elektronisk styret kobling- og gearskifte funktion.
Nogle tvivlere vil påstå, at de kan skifte gear meget bedre, lad dem blot det. ETG6 skifter ens hver gang, der er ikke noget væsentligt slid på koblingen og venstre knæ har det meget bedre efter en travl dag bag rattet.
Hvis du kører med blød speeder for at opnå de lovede 25 km/l i gennemsnit ved blandet kørsel eller 22,2 km/l i byen sker gearskiftene tidligt og glidende.
Har du travlt og træder på sømmet, sker skiftende senere og er tydeligere meget lig, når du selv skifter med en manuel gearkasse. Der er altså valgmuligheder bestemt af speederfoden.
Det er muligt at køre i manuel funktion, hvor du skifter ved at vippe kontakterne bag rattet – op i højre side og ned i venstre. Men det er ikke nødvendigt at køre i manuel for at køre manuelt.
I automatik sker det hele naturligvis automatisk, men et vip op eller ned på rat kontakterne skifter funktionen til manuel i femten sekunder og samtidig får du den motorbremse, der ellers hører til i manuel. Ergo er det kun nødvendigt at køre i auto.
Ny grundkonstruktion er effektiv
A pro pos køre, så kører C4 Picasso fuldstændig problemløst. Den nye EMP2 arkitektur for undervognen med nye hjulophæng, bredere sporvidde og elektrisk servostyring er fælles for PSA og giver C4 Picasso præcise køreegenskaber med en sugende affjedring, der nok er fast, men som ikke har glemt noget fra historiebogen.
Krængningen er moderat og den elektriske servostyring er letgående op til ca. 60 km/t, hvorefter den bliver gradvis fastere. tilbagemeldingen er god og præcisionen perfekt, næsten sportslig.
Motoren er et kapitel for sig. Den trækker bravt uden at have behov for de høje omdrejninger, for den maksimale trækkraft på 270/285 Nm er til rådighed mellem 1750-2500 o/min. Der ingen vibrationer, motorlyden er dæmpet og svaret på speederen er prompte.
I starten skal man vænne sig til at start/stop funktionen er meget aktiv, men da genstarten er så hurtig, lydsvag og fri for vibrationer bliver denne brændstofbesparende teknik hurtigt en del af bilens måde at opføre sig på.
De 115 hk er alt rigeligt til en aktiv hverdag, hvor det ind i mellem også skal gå lidt stærkt. Både ved 110 km/t og 130 km/t er både motorlyd og hjulstøj på et komfortabelt niveau.
C4 Picasso velegnet som varebil
Citroën C4 Picasso har kompakte ydre mål med en totallængde på 443 cm en bredde på 183 cm til en højde på 161 cm. Bagklappen og åbningen til lastrummet er regulær, blot måtte bagklappen gerne veje lidt mindre. Det kan elektrisk åbning og lukning til 3018 kr./3482 kr. uden og med moms råde bod på. Til en varebil med mange stop på en dag er denne løsning pengene værd.
Det regulære varerum måler 156,5 cm i længden og 109,5 cm og 135,5 cm på det smalleste og bredeste sted. Den totale varerumsvolumen er på godt 1,7 kubikmeter. Læg til, at dørene i siden gør det noget nemmere at nå små pakker. Dens mange gode hverdagsegenskaber gør det nemt at passe arbejdet. Læssekanten er moderat og der er ingen kant, pakkerne skal løftes over.
Prøvebilen er på det højeste niveau Intensive. Holdt op mod mængden af udstyr og oplevet kvalitet er prisen på 166.660 kr. plus moms 33.184 kr. (199.845 kr.) bestemt rimelig.
Oveni er der for 18.340 kr. ekstraudstyr. Med moms koster det 21.162 kr. Ekstraudstyret består af panorama glastag, 3D baglygter, parkeringsassistent inkl. blindvinkel advarsel og elektrisk indklapning af spejle, 17-tommer letmetal fælge foruden metallak.
Med så meget udstyr, at der reelt ikke er ønsker tilbage, koster C4 Picasso van e-HDI ETG6 Intensive 184.000 kr. uden moms og 220.000 kr. på papegøjeplader.