Opel og PSA / Peugeot-Citroen er efter alt at dømme ved at slå pjalterne endeligt sammen i en endnu tættere alliance, der går mere og mere hårdnakkede rygter om.
Helt morsomt bliver det på varebil-siden, hvor PSA samarbejder med GM’s italienske medejer Fiat om hele modelprogrammet, mens Opel bygger varebiler i alliance med Nissan og PSA’s mest indædte konkurrent, Renault.
Foreløbigt er det overvejende spekulationer, men der hersker ingen tvivl om, at Opels ejer, GM, og PSA forhandler om et tættere og mere omfattende samarbejde.
Kort efter den oprindelige aftale om et europæisk logistisk samarbejde tilbage i marts, var der tale om fem model-typer, der kunne komme på tale i en fælles produktion. Alle er personbiler, og der var således ingen snak om varebiler på daværende tidspunkt.
Men med de nye svirrende rygter og seriøse drøftelser mellem de to selskaber bliver det mere og mere påtrængende at overveje et egentligt fælles varebil-proejkt.
Køb, salg eller fusion
GM og PSA har fundet sammen med det fælles mål at minimere deres samlede tab på et kriseramt europæisk bilmarked.
Som det ser ud lige nu er der tre forskellige muligheder for et joint venture ifølge Reuters, og den franske avis La Tribune citerer anonyme kilder, som ikke vil stå frem så længe, der foregår fortrolige drøftelser mellem Opels ejere, GM, og PSA.
En af de anonyme kilder siger, at drøftelserne går på en af tre mulige modeller.
1: Peugeot køber Opel af GM
2: GM køber Peugeot eller
3: Peugeot, Citroën og Opel slås sammen til ét fælles mærke.
Aggressive discountmærker
Årsagen til forhandlingerne er, at GM i 12 år i træk har tabt penge på deres europæiske afdeling, Opel, og PSA er i samme båd.
De etablerede bilmærker med de største produktioner må i stigende grad se markedsandele i begge ender af spektret gå til dels aggressive discount-mærker i den billige ende af modelprogrammet, dels til de etablerede luksusmærker. Nedturen synes at fortsætte uden ende, og ved at slå pjalterne sammen kan den fransk-tysk-amerikanske alliance dele udgifter til underleverandører og produktion.
Men der er næppe nogen vej udenom, hvis europæisk bilindustri vil skære ned i omkostningerne for komme helskindet igennem krisen.
Det er endnu tidligt i forhandlingerne, og GM vil ikke komme med en officiel udtalelse, før de tyske fagforeninger har godkendt en plan, ligesom et joint venture sandsynligvis vil møde modstand fra den franske regering i et indædt forsvar af franske industrivirksomheder og arbejdspladser.
Fakta:
- Det anslås, at Opel i de sidste 12 år i træk har tabt sammenlagt 16 milliarder dollar, og at Opel vil fortsætte med at tabe i gennemsnit 1 milliard dollar om året frem til 2021.
- PSA siger selv, at de taber 200 millioner Euro om måneden, og at de ikke forventer overskud på regnskabet for tidligst i 2014
- GM og PSA sagde tilbage i februar, at de har sat som mål for samarbejdet at spare to milliarder dollar om året indenfor fem år.
- GM betalte i februar 320 millioner Euro for syv procent af aktierne i PSA som en del af den oprindelige aftale.