Pas lige lidt på dig selv derude på gader og veje, for lige meget hvor du færdes, der kan meget vel ligge forsikringstrickstere på lur efter dig. Og hvad er så det for nogle størrelser?
Det er udspekulerede og ondsindede trafikparastter, som pønser på at lokke dig i en fælde for at score kassen hos forsikringsselskabet.
I England har begrebet ”crash for cash“ nu nået et sådant omfang, at det er blevet nødvendigt generelt at advare bilisterne mod uvæsenet. Og vi ser ingen grund til at tro, at den slags svinestreger ikke også kan finde udbredelse på det europæiske fastland – eller for den sags skyld på det danske vejnet, som i forvejen plages af udlændinge, der opererer med luskede tricks på danske gader, veje og rastepladser.
Forsikringstrickstere kendetegnes ved at lokke godtroende trafikanter ind i situationer, så de ender med at stå som skyldige i trafikuheld selvom disse reelt er forårsaget ved modpartens kriminelle adfærd.
Flere luskede metoder
Tricksterne opererer med nogle særdeles nederdrægtige metoder, f.eks. ved at foretage en pludselig og hård opbremsning eller ved at neutralisere bremselyset på deres bil og i det rette øjeblik foretage en hård opbremsning med det formål at blive påkørt af en bagvedkørende. Bagefter kan denne få meget svært at bevise, at tricksterens stoplygter ikke virkede eller tricksterens bremsemanøvre var ren og skær provokation.
En anden modus operandi er den såkaldte flash for crash-metode, der går ud på med aktivieret havariblink at simulere et driftsstop i en f.eks. rundkørsel eller et vejkryds med det formål at lokke en godtroende bilist til at køre frem. Så snart denne kører ind i rundkørslen eller frem i vejkrydset, accelererer tricksteren for fuld fart ind foran ofret og får det til at se ud som om denne har torpederet en forbikørende.
Når skyldsspørgsmålet bagefter skal bliver det en strid om ord, hvorvidt tricksterens bil har stået stille med tændt havariblink eller om den kom kørende, blev overset og derefter påkørt. Ved afgørelsen af skyldsspørgsmålet vil tricksteren stå stærkest, og kan indkassere forsikringssummen for den ødelagte bil.
260 falske uheld til 50-60 mio. kr.
Trick af den art er ingen ny opfindelse, men de er blevet hyppigere. Politi, trafikmyndigheder og forsikringsselskaber i England skønner, at der i dagligt laves 350-400 af den slags svinestreger, som årligt koster forsikringsselskaberne millionbeløb foruden forhøjede præmiesatser til de bilister, som lokkes i fælderne.
De seneste års markante udbredelse af denne trafik har bestyrket mistanken om, at der er tale om organiseret kriminalitet, og omkring et halvt hundrede igangværende undersøgelser sigter på at afsløre disse bander.
Fornylig lykkedes det en specialgruppe at fælde en bagmand, som i henved halvandet år havde organiseret 260 falske trafikuheld og tappet forsikringsselskaberne for 50-60 mio. kr. I de næste syv år har han nu på statens regning fået eget værelse med stive gardiner og håndtag udvendigt på hoveddøren.