Mitsubishi har efter fire generationer og 36 års produktion af offroaderen Pajero meddelt, at de vil stoppe samlebåndet. Det sker dog ikke uden videre.
Af respekt for den gamle slider vil der blive fremstillet 1000 eksemplarer med efternavnet “Final Edition”. Dette kan måske være en trøst for passionerede Pajero-truckere, der må knibe en tåre over den ikoniske terrænbils og Dakar-stjernes bortgang.
Måske en Nissan-klon
Rygterne om Pajeros død begyndte at versere allerede for to-tre år siden. Dengang meldte Mitsubishi nemlig ud, at deres fremtid ville ligge i SUV-segmentet.
Men det går måske ikke værre, end at Pajero kommer til at leve videre som en klon af Nissan Patrol. Mitsubishi har nemlig siden efteråret 2016 tilhørt samme koncern som Nissan og Renault.
Civiliseret offroader
Den første generation af Pajero havde premiere på Tokyo Motor Show i 1981. Den debuterede i en kort version med tre døre, og ud fra datidens målestok var det en ret så civiliseret offroader.
Grundkonstruktionen var dog en solid chassisramme med bladfjedre på bagakslen. Der var baghjulstræk til kørsel på alfarvej, og tilkobling af firehjulstræk skete med en ekstra gearstang, mens bilen holdt stille.
Automatisk friløbsnav
Men helt usædvanligt for den tids firehjulstrækkere havde den turboladet dieselmotor. Med sine 84 HK kunne den klare en topfart på 138 km/t. Usædvanligt var det også med dobbelte wishbone-ophæng til forhjulene samt servostyring og affjedrede sæder.
Den første Pajero havde også forhjul med friløbsnav af den automatiske type. Det var en forbedring i forhold til manuelle friløbsnav, hvor man skulle ud i mudderet for at låse hjulene fast til drivakslen – hvis man altså havde glemt dette, inden man satte kurs mod uføret.
Automatik med risiko
I firehjulstrækkere med manuelle friløbsnav var det nemlig således, at man skulle tilkoble firehjulstrækket ad to omgange – hvis altså friløbsnavene ikke var låst. Dels skulle man sætte transfergearkassen i H4 eller L4, dels skulle man altså ud af bilen for at låse navene fast.
I Pajero skete dette automatisk inde fra differentialet – eller også skete det slet ikke. Hvis automatikken fejlede, kunne man strande i et mudderhul uden mulighed for at få koblet forhjulene til.
Skulle dæmpe støjen
Friløbsnav blev opfundet for at dæmpe støj og vibrationer i firehjulstrækkere under kørsel med baghjulstræk. Når navene var låst op, var der nemlig ingen mekanisk forbindelse mellem hjulene og forakslen.
Det betød, at drivakslen, det forreste differentiale og den forreste kardanaksel ikke roterede med rundt sammen med forhjulene. Dette har i øvrigt også sparet lidt på brændstofkontoen og dækkene.
Dakar-sejre på stribe
Op gennem årene er Pajeros 4×4-system blevet udviklet med flere funktioner og mere automatik. Seneste generation hedder Super Select 4WD II, der blandt andet gør det muligt at graduere fordelingen af drivkraft mellem den forreste og den bagerste kardanaksel.
Systemet er fuldt elektronisk og tilbyder desuden elektronisk betjent låsning af det bagerste differentiale. Super Select er et velrenommeret system, som har udført et fint arbejde i Pajero-programmet. Desuden vil vi gerne bøje os i respekt for Evolution-udgavens karriere med 15 sejre i ørkenløbet Dakar Rally.
I Danmark udgik Pajero af programmet i marts måned, oplyser Mitsubishis PR-manager Dorthe Elimar Arvin.