Mercedes-Benz ville med udviklingen af Mercedes X-Klasse opfinde en helt ny kategori af pickup – en topmodel på tværs af mærker. De ville have fat i de mere velstillede bilkøbere og præsentere den ultimative adventure-bil for de slipseklædte.
Og lad det være sagt med det samme: Første punkt er til dels lykkedes, mens resultatet af nummer må vente, til de rørte vande er faldet til ro, og dyndet har lagt sig.
Overklasse-produkt
Succesen er åbenlys i salgslokalet. Her kan sælgerne fremvise et overklasse-produkt, vi ikke tidligere har set mage til blandt pickupper.
For det første ligner den en Mercedes. Front og kabine er formet efter de tyske designeres streger, så ingen skal være i tvivl om, at her kommer noget fra øverste hylde.
Stjernernes dagligstuer
Og når man åbner døren, fortsætter denne oplevelse. Hele instrumentbordet er taget fra stjernernes dagligstuer. Intet er til at genkende fra Nissan Navara, den som udgangspunkt er klonet fra.
Hvis du havde ventet en Nissan-kopi med stjerne-emblemer på udvalgte steder, bliver du glædeligt overrasket.
Den afgørende forskel
Havde du ventet en revolution i køreegenskaber i forhold til de eksisterende kombattanter på det europæiske marked, så ender du nok på et knap så begejstret ‘nå-ja, bevares’.
Her har Mercedes ikke formået at løfte Navara’en nok til, at der er afgørende forskel. For en pickup i denne klasse må og skal være den ultimative offroader, og det har tyskerne heldigvis respekteret.
Midt i sigtekornet
Alt andet lige havde de ikke haft en chance mod Ford Ranger, Toyota Hilux – Nissan Navara for den sags skyld – og VW Amarok, som jo i sagens natur er lige i centrum af sigtekornet.
En blød undervogn i den duel ville være det rene selvmord; og derfor må resultatet blive et kompromis mellem brutal nyre-bankende 4×4 arbejdskøretøj og den komfort, de gerne vil tilføje klassen.
Hest til fest
Mercedes X-Klasse har taget kampen op på klassens præmisser. En pickup skal være en rå børste, en arbejdshest til hverdag og fest.
Og de har koncentreret sig om at gøre den til en Mercedes-udgave af noget mere folkeligt. Præcis som en C-Klasse opererer i Golf-klassen mod Astra’er og Peugeot 308’ere.
Pengene værd
Sammenligningen med Nissan Navara er selvfølgelig uomgængelig. Er X-Klasse nu også de cirka 80.000 kroner plus moms ekstra værd i forhold til udgangspunktet Nissan Navara?
Og vælger man at se på den ud fra de præmisser, Mercedes-Benz har stillet op, så er svaret selvfølgelig et klart ja.
Brøler aktiv fritid
Samarbejdet mellem Nissan-Renault Alliancen (nu udvidet med Mitsubishi) gav Mercedes en indgang til det ekspanderende europæiske pickup-marked, de ikke hidtil har haft adgang til.
Her øjnede de en mulighed for at gøre sig bemærket med et produkt, der brøler aktiv fritid, ‘outdoor’ og livsstil mellem storbyens bjergtoppe.
Rangers niveau
Tyskerne tog japanerne ved kragebenet og fik dem til at udvikle en multilink bagaksel i Nissan Navara. Det løftede japaneren et hak op på niveau med Ford Rangers køreegenskaber. Og så hældte de selv lidt guldstøv ud over det hele.
Mercedes X-Klasse med personbilernes interiør, de ydre stjerne-linjer og et gennemført mere dynamisk, poleret udseende klæder forhaven bedre. Direktøren skal bare huske at bakke ind, hvis han vil være sikker på, at ingen af naboerne forveksler den med en Navara.
Klasser over rosset
Konklusionen er klar. Du får ikke mere pickup for pengene med en Mercedes X-Klasse. Den kan det samme som en Nissan Navara så længe, der ligger den samme 2,3-liters dieselmotor med 160 eller 190 heste under hjelmen.
Men du får bil, køreoplevelse og sikkert også ejerglæde, der ligger klasser over både Navara og rosset.
Og de rå tal
Men tallene taler måske også for sig selv: Nissan Navara har altid 4×4 og har en startpris på 215.000 kroner plus moms, mens den billigste Mercedes X-Klasse har baghjulstræk og koster 267.000 plus moms.
Senere på året kommer den så med Mercedes-Benz egen treliter V6’er med 258, så den kan tage slagsmålet med Amarok på dén bane.