Dieselbilerne er nu for alvor blevet en del af socialdemokraternes valgkamp op til kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november. Det kom de på Socialdemokratiets kongres fra 16. – 17. september i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Her varslede Københavns overborgmester et opgør med dieselbilerne i vores hovedstad. Frank Jensens budskab til vælgerne er, at han ønsker at nedbringe luftforureningen.
Ud med dieselbusserne
I de kommende år vil han udskifte alle byens dieselbusser med elbusser, men det er ikke nok. I følge Dagbladet Børsen har han til Ritzau udtalt, at vi ikke kommer uden om at se på de dieseldrevne person- og varebiler.
Hvordan han vil nedbringe luftforureningen fra dieselbilerne kommer han ikke ind på. Dog afviser han, at midlet kan blive en betalingsring. Men han kunne godt forestille sig, at instrumentet kunne blive en miljøzone.
Eksisterende miljøzone kan udvides
Der gælder i dag en miljøzone, som kun tillader adgang for lastbiler med særlige partikelfiltre. Denne miljøzone håber Frank Jensen kunne komme til at gælde også for person- og varebiler.
Dette vil i følge Frank Jensen kunne nedbringe luftforureningen, men i samme ombæring siger han, at bilernes partikelfiltre ikke kan rense udstødningen for alle de partikler, der giver luftvejssygdomme.
Håb om en udfasning af dieselbiler
Derfor håber overborgmesteren, at dieselbilerne vil blive udfaset – uden dog at komme med nogen tidshorisont for dette. – Vi kommer til over de kommende år i alle storbyer i Europa at tage et opgør med diesel som drivmiddel, siger han til Ritzau.
Overborgmesterens planer vil blive udmøntet i flere detaljer i den nærmeste fremtid. Luftforureningen i København koster i følge Frank Jensen årligt 540 mennesker livet.
Måske kun lille lokal effekt
Den store effekt af at inkludere dieseldrevne person- og varebiler i lastbilernes miljøzone i København kan dog være tvivlsom, hvis man læser de rapporter, der udgives af DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) ved Aarhus Universitet.
DCE foretager jævnligt undersøgelser af luftforureningen, og flere af deres rapporter kan give et fingerpeg om effekten eller mangelen på samme af et sådant initiativ i København.
Lokal trafik er en lille faktor
En undersøgelse fra 2013 viser, at der i Aarhus Kommune blev registreret 206 for tidligere dødsfald som følge af luftforurening.
92 procent af disse dødsfald skyldtes udefra kommende luftforurening. Kun 8 procent skyldtes lokal forurening – det vil sige brændeovne og vejtrafik. Kun 1,9 procent skyldtes selve vejtrafikken i kommunen – det vil sige forurening fra varevogne, personbiler, knallerter, lastbiler og busser.
En anden undersøgelse fra samme år viser, at der var 550 for tidligere dødsfald i Københavns kommune og på Frederiksberg på grund af luftforurening. De lokale emissionskilder bidrog til kun omkring 5 procent af de samlede for tidlige dødsfald.