Altomvarebiler.dk i München:
En sand revolution i indretningen af varebiler begyndte med Ford Transit Custom for to år siden. Og nu er turen kommet til Opel Vivaro – og i næste uge søstermodellen Renault Trafic.
Efter krisen i 2008, hvor alle varebilnyheder blev udsat på ubestemt tid, er vi i dag nået til et punkt, hvor modernisering af varebiler i den mellemste klasse har bragt dem op til et komfort- og effektivitetsniveau, hvor det ikke kun drejer sig om transport af varer og værktøj med styrmand. Vi kan rent faktisk tale om køreoplevelse.
Og det hænger primært sammen med stivere undervogne og avancerede hjulophæng, der i fællesskab er blevet udviklet til at give det bedste kompromis mellem arbejde og komfort.
17,5 km/l
En kraftig nedskalering af motorvolumen fra de nuværende 2,0 til 1,6 liter er det teknisk iøjnefaldende omdrejningspunkt i den nye Opel Vivaro.
Tidligere var varebilproducenterne meget tilbageholdende med at skrue alt for voldsomt op for litereffekten i håndværkerbilerne af frygt for, at den store belastning fra et tungt læs og ditto højrefod på førerne ville være for meget for en lille hårdtpumpet motor.
Italiensk bagholdsangreb kupper Årets Varebil
Men Opel og Renault, som bygger Vivaro i fællesskab, har tillid til, at de nye 1,6’ere med effekttrin fra 90-140 hk og biturbo i de stærkeste kan løfte opgaven.
På papiret giver det et snitforbrug på op til 17,5 km/l – det samme som i konkurrenten Ford Transit Custom – med en 2,2-liters motor.
Elastisk motor
Vi prøvekørte de to Biturbo-motorer over en samlet distance på mindre end 200 km. Den 120-hestes var ulæsset, mens den 140-hestes version havde fuldt læs.
Men det føltes ikke som om, de to turboer arbejdede sammen til en overflod af power. De føltes mere som en nødvendighed for overhovedet at klare opgaven. Overfloden består snarere i, at netop den kendte biturbo-gevinst – smidigheden med den lille turbo, der trækker fra bunden til den større, der tager over længere oppe i omdrejningsspektret – er helt enorm.
Sjette gear kan trække fra omkring 70 km/t; meget præcist fra de 1500 omdrejninger i minuttet, hvor det maksimale moment er til stede.
Så fin elasticitet sparer mange gearskift og brændstof.
Bare større
Samtidigt er gearskifteindikatoren indstillet, så den lynhurtigt opfanger, om accelerationen kan klares i det nuværende gear, eller om speedertryk og hastighed kræver en nedgearing.
Så hvis du forventer en lille, hidsig motor, pumpet op af hylende turboer, så bliver du klogere. Det er for alvor lykkedes for Opel og Renault at få en lille 1,6’er til at opføre sig som en meget større og mere autoritativ 2,2’er.
Større kabine
Men udviklingen for brugeren; håndværkeren, buddet, der hver dag skal bruge sin varebil som arbejdsplads og kontor, begrænses af den plads, der er til rådighed mellem forruden og skillevæggen.
Så for at holde fast i sine ti procent markedsandel i Europa, måtte der en større kabine til. Derfor er Vivaro blevet 22 cm længere. De første 12 er gået til en større kabine. Der er kommet mere luft mellem rattet og føreren, så man kan få en mere tilbagelænet kørestilling. ’Personbilsagtig.’
Midt i instrumentbordet kan man få en syv-tommers touch-skærm med Opels Intellilink, der integrerer dine smartphone-funktioner samt et nemt USB-system til opdatering af kort i GPS’en.
Fire meter rør
I varerummet med det karakteristiske kvadratiske tværsnit er gulvet blevet 10 cm længere i både den korte og den lange version. Det giver plads til fra 5,2 til 8,6 kubikmeter pakker afhængigt af valg mellem lang, kort, høj og lav version.
I den lange bliver der nu plads til tre europaller på langs. Lange genstande på op til 4,15 meter kan finde plads ved at stikke enden ind gennem en luge nederst i bagvæggen bag passagersædet, så for eksempel brædder og rør kan placeres helt frem til forvæggen i kabinen.
Der er premiere på Opel Vivaro i august, og Opel forventer at have en prisliste klar i løbet af et par uger