Da Opel Mokka kom på markedet for fire-fem år siden, skulle den æde sig ind på det nye crossover-segment, som Nissan Qashqai startede i – og har domineret siden – 2007.
I den mellemliggende periode er mange alternativer kommet til med kanonerne rettet direkte mod japaneren. Men ingen har kunnet vippe den af pinden.
Rå personlighed
Sagt med en fodbold-kliché kan man sige, at de har forsøgt at spille på modstanderens præmisser i stedet for at spille deres eget spil. Finde deres egen stil.
Med Mokka X har Opel opgraderet Opel Mokka til at være en bil med sin egen personlighed. Den er blevet mere rå og giver en køreoplevelse, der ikke bare er en kopi af noget andet.
Med og i
Du kan få den med firehjulstræk som den, vi har testet. Det er toppen af kransekagen i modelprogrammet. Med 136-hestes dieselmotor og træk i alle fire hjørner.
Men skal vi blive i Qashqai-retorikken, så er det ikke dér, pengene skal tjenes. Det handler ganske enkelt om at kunne levere en crossover man kan leve med og i til hverdag. Som der anvendelig til dit formål og din pengepung.
Mere end teknik
Og her nærmer Opel Mokka X sig ganske betragteligt. Prisen er endda faldet en ubetydelighed. Men det er anvendeligheden og personligheden, der løfter den over forgængeren. Og det er ikke en gang bare på grund af den nye teknik.
Faktisk er det primært indretningen i kombination med alt det nye udstyr og Opels innovative Intellilink, et sæt pragtfulde forsæder og en undervogn, der udmærket kombinerer en hård terrænvenlig opsætning med tålelig komfort på landevej.
Skærmen ned
For ti år siden blev bilerne pludseligt invaderet af otte tommer store skærme, som kan indeholde alle dine apps, billedet fra bakkameraet og en hel masse funktioner, som ellers har haft deres helt egne knapper i instrumentbordet.
I kølvandet fandt bilproducenternes sikkerheds-bevidste indretningsarkitekter ud af, at det er en god idé at anbringe så meget information som muligt højt og tæt på førerens synsfelt, så man skal flytte blikket så kort som muligt væk fra trafikken foran sig.
En udfordring
Men det blev hurtigt noget skidt, da skærmene så blev til touch-skærme. Og Opel er én af de producenter, der har døjet lidt med udfordringen. Først flyttede de en mængde af de funktioner, der ikke skal betjenes under kørslen, ind i skærmen, så instrumentbordet fik det glatte og moderne udtryk, vi nu har vænnet os til.
Men det går altså ikke, at tingene ser for klodsede ud, så skærmen er blevet flyttet ned under luftdysserne, så det bliver lidt mere elegant at se på. For man kan elske eller hade det: Bilkøbere vil have smart og billigt. Ikke praktisk og sikkert.
Alle kan være med
Samtidigt er Intellilink med sin mirrorfunktion så nem at betjene, at alle kan være med fra starten. Dermed er risikoen for, at du efter tre års ejerskab pludseligt opdager funktioner, du ikke vidste, den havde.
Opel Mokka er ikke kæmpe, og den føles ikke stor, når man sidder i den. Der er ikke den fornemmelse af, at den er lille uden på og stor indeni, som man ellers ofte oplever i de mindre klasser.
Lyst til at eje
Den er velindrettet på en sporty og kompakt måde, og den lidt høje førerposition gør den nem at stige ind og ud af, hvilket er med til at løfte anvendeligheden i en travl hverdag. Du ender med at kunne stoppe næste 1400 liter pakker i varerummet, der har et dejligt højt gulv.
Så konklusionen på Opel Mokka X’ generationsskifte er, at den er blevet en bil, man har lyst til at eje. Det ydre design minder ganske vist stadig lidt om den øverste halvdel af en bowlingkugle, men der er kommet lidt flere detaljer på, så den glider lettere ned.